Klik hier als de mail niet goed leesbaar is

Vijf tips om snaaien te voorkomen




load images

Je kent het misschien wel, je hebt net geluncht of je avondeten op en binnen tien minuten heb je alweer trek in iets lekkers. En dan niet een appel of iets groens, nee je verlangt dan heel specifiek naar chocolade, koek of chips. De snelle koolhydraten die je op dat moment écht nodig denkt en vindt te hebben. Wat objectief bekeken natuurlijk helemaal nergens voor nodig is, je maag is tenslotte gevuld. Tussen een gevulde maag, seintjes van en naar de hersenen en het bereiken van de energie in de cellen zit nogal een verschil en vertraging. Dat technische gedeelte laat ik achterwege maar ik geef je wel wat tips om deze zoetbehoefte en snaaitrek een beetje in te dammen.



load images

Tip 1: stabiele bloedsuikerspiegel

Zorg dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk is gedurende de dag. Vermijd of beperk de snelle koolhydraten als brood, gebak, snoep, koek, frisdrank e.d. en neem juist voedingsmiddelen met een lage glycemische index/lading dat suikerdips voorkomt. Denk voornamelijk aan: groenten, peulvruchten en fruit. Eet koolhydraten zo onbewerkt mogelijk en in zijn natuurlijke vorm. Zoals: zaden, noten, wortels van planten en fruit – neem in de winter minder fruit dan in de zomer, vooral als het om zoet fruit gaat. De seizoenen zijn er niet voor niets...



load images

Tip 2: een licht basisch pH-waarde 

Zorg voor een pH-waarde (zuurgraad) dat in balans is = licht basisch. Bevorderlijk hiervoor zijn bijvoorbeeld: groene smoothies, groente, fruit, (gezuiverd) water, groene thee, superfoods, noten, aardappelen, natuurvoeding, plantaardig voedsel, sporten, bewegen en  mediteren.  

Een zure pH-waarde zou je moeten voorkomen, alleen al door de snelle veroudering en de verhoogde kans op ouderdomsziektes. Een verzuring wordt voornamelijk veroorzaakt door: witte meelproducten, dierlijke producten, melkproducten, granen, snelle suikers, fastfood eten, roken, stress, niet bewegen, alcohol etc. Er zijn via internet strips verkrijgbaar waarmee je de pH-waarde van je speeksel kunt testen.

Het gaat bij het bereiken van een neutrale pH-balans niet alleen om voeding maar om balans op alle gebieden van je leven. Je kunt nog zo gezond eten maar enorme stress, overspannenheid of totaal niet bewegen kan dit effect weer volledig teniet doen.

Met deze tip wil ik trouwens niet suggereren dat alle producten die zuurvormend zijn slecht zijn. Het gaat om de balans, eet je bijvoorbeeld een pizza dan is het aan te raden om hier een flinke salade bij te eten voor het nodige tegenwicht. Op die manier beperk je de 'schade'. 



load images

Tip 3: leg de nadruk op eiwitten en vetten

De meeste mensen hebben een eetpatroon ontwikkeld waarbij vooral koolhydraten worden genuttigd en de eiwitten en (goede) vetten het ondergeschoven kindje zijn. Koolhydraten zijn absoluut noodzakelijk maar die hoef je niet drie keer per dag uit brood te halen en geraffineerde suikers doen niets maar dan ook helemaal niets goed voor je lichaam. Dit kun je veel beter halen uit groente, fruit, knollen, wortels en langzame koolhydraten en volkoren (eventueel glutenvrije) producten.

Je zult merken dat als je een deel van je koolhydraten door eiwitten en goede vetten- in de juiste balans - vervangt dat je je veel verzadigder voelt gedurende de dag. Vermijd de plantaardige oliën en richt je vooral op omega-3 vetten. Een omega-3 of, beter nog, krillolie zou eigenlijk tot ieders basissupplement moeten horen. Krillolie is dubbel zo geconcentreerd als omega-3 olie, je hebt er maar weinig van nodig. 

Als je deze verschuiving weet te maken, zijn er bijna geen instortmomenten meer  – tot helemaal niet - en je energie is de hele dag volop aanwezig.  Eiwit is hetgeen dat voor een vol gevoel zorgt en haal je voornamelijk uit eieren, vis, insecten, kokos, wild vlees en melkproducten, mits je geen intolerantie voor melkproducten hebt.

Het blijkt in de praktijk voor bijna iedereen lastig om aan het benodigde aantal eiwitten te komen (vooral voor vegetariërs en veganisten). Ik vind een plantaardig eiwitpoeder dan ook zeker geen overbodige luxe. Met 1 schepje per dag heb je dan sowieso al zo’n 30 gram eiwitten binnen, dit is gemiddeld 1/3e van wat je nodig hebt om gezond te blijven en je hebt echt eiwitten nodig als bouwmateriaal voor je lichaam.



load images

Tip 4: gezonde snacks in huis

Het wordt een stuk makkelijker om de zoete verleiding te weerstaan als je geen of niet teveel troostfood in huis hebt en juist wel gezonde snacks zoals bijvoorbeeld een proteïnereep vol gezonde ingrediënten. Bij echt hardnekkig aanhoudende drang neem je dan gewoon een reep, die vult zo enorm dat je zoete trek dan al snel naar de achtergrond verdwijnt. Voor de hartige trek kun je bijvoorbeeld groentechips nemen, kraakt net zo lekker en is stukken gezonder. Of je maakt een heerlijke boostende smoothie met volop superfoods. Het is mogelijk om gezond te ‘snoepen’, het vergt wel wat meer moeite, uitzoekwerk en soms ook geld. Aan de andere kant heft het één het ander in de praktijk meestal weer aardig op en is het voor ieders budget mogelijk om gezond te leven, mits je prioriteit aan je gezondheid en welzijn geeft.



load images

Tip 5: eten verdelen over dag

Sommige mensen die willen afvallen, beperken hun eetmomenten, slaan het ontbijt over en maken er een strijd van om zo min mogelijk te eten. Nu hoeft het overslaan van het ontbijt zeker niet verkeerd te zijn, op bepaalde momenten van de dag vasten kan zelfs een goede gezondheid bevorderen. Maar als jij iemand bent die later op de dag zoetbehoefte krijgt, is het handig om de dag met een ontbijt te beginnen en tussen de maaltijden door een licht, gezond tussendoortje te nemen. Dit voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel zoals bij punt 1 genoemd en dus de (late) zoete trek. Als dit weer onder ‘controle’ is, kan je er altijd nog aan denken om de eetmomenten iets af te gaan bouwen.



load images

Meer weten?

Uiteraard zijn niet alle tips voor iedereen net zo goed en makkelijk toepasbaar. In sommige gevallen vragen bepaalde hormoondisbalansen om een specifieke (voedings)aanpak. Het is zaak om altijd te blijven observeren hoe bepaalde aanpassingen bij jou persoonlijk vallen, of je je er beter door voelt en daadwerkelijk minder snaaitrek hebt.

Als je tegen bepaalde dingen oploopt, zou willen weten of en waar jouw disbalansen zitten en hier hulp bij wilt hebben, biedt een bioprofiel analyse via de site van Jesse van der Velde wellicht uitkomst. Aan de hand van bijna 300 vragen is het mogelijk om een gedegen beeld van de probleemgebieden te krijgen en wordt er een persoonlijk voedings-, leefstijl-, sport- en supplementen advies voor je opgesteld. Een plan waar je de rest van je leven wat aan hebt en dat je heel veel gezondheidsvoordelen op gaat leveren. 

Lees hier de verschillende mogelijkheden hoe je een gezondheidsanalyse kunt uitvoeren en hoe je tijdens één of drie maanden onine door een hormoonfactor trainer of orthomoleculair coach wordt begeleid. Misschien ben ik dat wel :-), ik kijk er naar uit om je hiermee te mogen helpen.  



www.jennybor.com



Klik hier als je geen mail meer wilt ontvangen.


Jenny Bor
Valkenburg ZH
Nederland

+31654242179
contact@jennybor.com
www.jennybor.coml