Klik hier als je de mail niet goed kunt lezen.
load images

Eat yourself Sporty!

In het ´normale´ leven kan het soms al lastig zijn om jezelf optimaal te voeden om de dag zo vitaal mogelijk door te komen. Ik heb gemerkt dat hier een extra uitdaging bij komt kijken zodra je een nogal sportieve leefstijl hanteert. Dit blijkt toch om weer andere (eet)maatregelen te vragen. Bij mij persoonlijk zit de uitdaging in voldoende te eten, vooral voorafgaand aan het sporten. Voldoende, dus niet te veel en niet te zwaar zodat er meer dan genoeg energie overblijft om (flink) te bewegen.

Het gaat dus om voeding dat voldoende (langdurige) energie genereert tijdens het sporten en - wat mijn grote valkuil is en misschien ook die van jou - om na het sporten (vooral de lange sessies) niet uitgehongerd op het kantinejunkfood aan te vallen. Inderdaad, de tosti’s en de frites met grote klodders mayonaise. Heerlijk op zijn tijd, maar dit moet natuurlijk geen gewoonte worden.
Na het sporten zit het belang vooral in het nemen van voldoende hoogwaardige eiwitten zodat het spierherstel gestimuleerd wordt. Dat is zeker belangrijk als je aan krachttraining doet. Hoe eerder je dit tot je neemt (binnen een half uur) hoe beter, vooral na een fitnessrondje. Eiwitten zijn ook belangrijk na cardiotraining of andere duursporten maar dan heb je iets meer speling qua tijd, een heel uur zowaar ;-).

Wellicht helpen onderstaande tips je op weg als je ook iemand bent die veel en regelmatig sport. Dit werkt voor mij goed, zowel voor het kleine uurtje fitness als voor de wat langere tennissessies. Nu heb ik het geluk dat ik nogal een snelle vetverbranding heb en behoorlijk wat kan eten zonder aan te komen dus het hoeft geen succesrecept voor ieder ander te zijn. Dit blijft een kwestie van uitproberen en bekijken wat voor jou persoonlijk het beste werkt.
Wat ik eet voorafgaand aan het sporten:
Voor het sporten heb je vooral energie nodig. Zelf eet ik tot maximaal 1 uur van tevoren zodat ik niet met een volle maag vertrek.
’s Ochtends gaat mijn voorkeur uit naar onder andere:
- biogarde met verschillende soorten fruit, wat rauwe noten en een lepeltje hennep- of chiazaadjes;
- als ik weet dat ik lang ga sporten, zweer ik bij een havermoutontbijtje;
- wat altijd goed is en nooit gaat vervelen (mij niet althans) is the good old groene smoothie;
- een verse juice doet me juist weer goed als ik alleen aan krachttraining doe.
Als je gewicht wilt verliezen en ‘s ochtends sport, schijnt het goed te zijn om dit met nuchtere maag te doen om de ververbranding te stimuleren. Ik word hier niet zo blij van, zelfs bijzonder chagerijnig, maar als je wat kilo’s kwijt wilt, is het wellicht een optie.
Als ik ’s avonds sport, eet ik graag een flinke groente-omelet, maar een van bovenstaande gerechten kan natuurlijk ook. Op een omelet kan ik zelf probleemloos lang sporten zonder visioenen van een vette hap te krijgen.

Wat ik eet tijdens het sporten:
Tijdens het sporten drink ik sowieso minimaal 1 liter water. Meestal heb ik een groene smoothie (met wat proteïnepoeder) bij me. En als ik meerdere (tennis)wedstrijden achter elkaar speel, heb ik altijd wat gesneden rauwkost (bv. tomaatjes/komkommer / wortel/paprika), een stuk fruit en wat rauwe noten bij me. Ondertussen word ik er niet eens meer om uitgelachen. Of ik ben ondertussen zo immuun geworden dat ik het niet meer doorheb :-).Wat ik eet na het sporten:
Direct na het sporten, valt bij mij een (restantje) groene smoothie goed en wat rauwkost. Dit is zoals gezegd hét moment om te denken aan hoogwaardige eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake of smoothie.
Het is na het sporten ook belangrijk om koolhydraten tot je te nemen, en dan het liefst uit groente en fruit. Als je zorgt dat je een smoothie in je tas hebt zitten, heb je alle vliegen in één klap: bladgroen, fruit, eiwitten en wat goede vetten als je er wat noten of bijvoorbeeld avocado door hebt gedaan.

En ja, het lijkt best wel veel werk te zijn. Het oh zo populair ‘foodpreppen’ is in dit geval de oplossing. Gewoon twee keer per week zoveel mogelijk voorbereidend keuken- en snijwerk doen zodat het niet al te veel tijd hoeft te kosten. Maar hey, niets gaat vanzelf en je moeite wordt zeker beloond!


Hopelijk heb je wat aan mijn tips, stimuleert het je vetverbrandingsstand en komt het je sportprestaties- en vooral plezier ten goede!

Jenny Bor, Hormoon- en Voedingscoach


klik hier als je geen mail meer wilt ontvangen.

Jenny Bor

Valkenburg ZH

www.jennybor.com

contact@jennybor.com