Klik hier als de mail niet goed leesbaar is

HyperthyreoïdieCasus: Mevrouw Jansen is 39 jaar en klaagt sinds enkele weken over hartkloppingen, overmatig transpireren, last van warmte en nervositeit. Ondanks dat zij goed eet, valt zij onbedoeld, mede door frequente ontlasting, zo'n 6 kilogram lichaamsgewicht af. Zij is snel kortademig, heeft weinig energie en haar omgeving vindt haar kortaangebonden.load images

Omdat iemand op haar werk haar attent maakte op het feit dat zij bolle ogen had, bezoekt zij de huisarts. Deze ziet een nerveuze, zeer beweeglijke jonge vrouw met trillende ogen, een wat opgezette hals en inderdaad wat bol aandoende ogen. Haar polsfrequentie is hoog, wel 100 slagen per minuut en ook de bloeddruk is wat hoog. Het bloedonderzoek bevestigt het vermoeden van hyperthyreoïdie en er wordt gestart met schildklier remmende tabletten. 

Dit is het normale verloop als er sprake is van duidelijke symptomen en waarneembare, duidelijke afwijkende waarden in het bloed. Helaas is het niet altijd zo duidelijk en zijn er niet altijd afwijkingen in het bloed te vinden. Dan kan het een lange lijdensweg worden want de huisarts schrijft in de regel pas medicijnen voor als er afwijkingen in het bloed aangetoond kunnen worden. Een schildklier kan echter ook zonder waarneembare bloedafwijkingen haperen en zowel hyper als hypo verschijnselen vertonen, vooral in het begin van de ziekte.load imagesWat is hyperthyreoïdie?

Kort door de bocht houdt hyperthyreoïdie in dat de schildklier te snel werkt. Hierbij zien we een verhoogde concentratie van de schildlierhormonen in het bloed. Er kunnen ook situaties ontstaan waarbij er een teveel aan schildklierhormonen in het bloed circuleren zonder dat de schildklier per se te snel werkt. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een schildklierontsteking waarbij cellen kapot gaan waardoor er tijdelijk teveel schildklierhormonen uit deze cellen in het bloed lekken. De schildklier werkt daarbij zeker niet te snel.

Daarom ben ik geen voorstander om de schildklier slechts als een orgaan te zien die of te snel of te langzaam werkt. Dat is weliswaar altijd de eerste vraag die mensen stellen bij het horen van een schildklierproblematiek. Werkt de schildklier te snel of te langzaam? Zo eenvoudig is het echter niet.

In de medische wereld zijn de oorzaken van schildklierproblemen nog een vrij vaag gebied. Wel zijn alle symptomen gegroepeerd en benoemd: ziekte van Graves, multinodulair struma, thyreoiditis, etc. Maar de ware oorzaken blijven nog enigszins vaag.

(tekst door René Martina)load images

Wil je hier meer van weten?

Tijdens het Schildklierwebinar op 11 december zullen er diverse onderwerpen aan bod komen, waaronder mogelijke oorzaken van schildklier problemen. Tevens zal duidelijk worden waarom schildklierziektes vier tot acht keer vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen.

Van 19.30 tot 21.30 uur zal Hormoonspecialist René Martina je online meenemen in de wereld van de Schildklier. De deelnamekosten bedragen € 49,- en hier ontvang je zeer veel waardevolle content voor die je ook na afloop van het webinar zo vaak kunt beluisteren/bekijken als je wilt.

Meer informatie of opgave: contact@jennybor.com of mobiel 06-54242179.load imagesAgenda

2014:

Donderdag 11 december Schilldklierwebinar met René Martina


2015:

Maandag 7 januari afstandscursussen Vitaal-Coach Project en Energie van Geld

Vrijdag 23 t/m zaterdag 25 januari Masterclass conflicttheorieën en het onderbewuste met Ron
Henfling & René Martina

Zondag 15 februari Doorbraakstrategieën met Roy Martina

Zondag 22 februari Relax & Renew Seminar met Lisette Tol


load images


Evenementenorganisatie Gezondheidsbranche

www.LaBorEvents.nlKlik hier als je geen mail meer wilt ontvangen.

LaBor Events
Jenny Bor
Valkenburg ZH
Nederland

+31654242179
contact@jennybor.com
www.laborevents.nl