Klik hier als je de mail niet goed kunt lezen of de foto's niet zichtbaar zijn.


DE SCHILDKLIER VERDER ONTRAFELDAangezien er op de vorige nieuwsbrief over het Schildklierwebinar flink wat inhoudelijke vragen binnenkwamen, gaan we vandaag nog iets dieper in op het fenomeen Schildklier en bepaalde klachten en grilligheden hiervan. load imagesEnorme aantallen

Het aantal mensen met onvoldoende schildklieractiviteit werd 10 jaar geleden al geschat op circa 500.000. Hier zitten de mensen die last hebben van vage (schildklier)klachten niet bij, mensen die dus niet als zodanig zijn gediagnosticeerd. Dan loopt de teller namelijk al snel op richting een miljoen! En dan zijn er ook nog velen die met vage klachten worstelen en geen idee hebben dat het aan hun schildklier ligt.

De schildklier is erg gevoelig voor oestrogeen en progesteron, dat is de reden dat vrouwen meer last van schildklierklachten hebben dan mannen. Vooral in en na de zwangerschap is dit duidelijk zichtbaar.

Ook al werkt de schildklier niet op zichzelf - het is een onderdeel van een heel systeem - toch heeft  het een grote invloed op het regelen en handhaven van het lichaamsgewicht. Dit komt omdat schildklierhormonen de vet-, koolhydraat- en eiwitstofwisseling beïnvloeden. Een hoog cholesterolgehalte kán een indicatie zijn voor niet optimale schildklierwaardes.

Verder hebben de schildklierhormonen invloed op zuurstofgebruik, warmteproductie en groei. Jonge kinderen die geen of nauwelijks schildklierfunctie hebben en onbehandeld blijven, vertonen dwerggroei en zwakzinnigheid. Denk bijvoorbeeld ook aan kinderen die moeilijk meekomen of problemen met leren hebben.

De Engelse arts Parry beschreef aan het eind van de 18e eeuw al de mentale veranderingen die door afwijkingen van de schildklier werden veroorzaakt. In 1786 beschreef hij de bizarre psychische verschijnselen die ontstaan bij schildklierafwijkingen. Dat hypothyreoïdie gepaard gaat met emotionele instabiliteit en vertraging van het denken werd bijna 100 jaar later in 1873 door William Gull onderkend.load imagesKameleon

De symptomatologie van de schildklier gedraagt zich als een kameleon. René Martina heeft in de 25 jaar dat hij praktijk heeft gevoerd relatief veel van dit soort patiënten gezien. Veel onbegrepen klachten als moeheid, gevoel dat oogleden moeilijk open gaan, haaruitval, broze nagels, krampen in spieren, hoofdpijn, slaapapneu, depressies, moeheid in de ochtend, gewrichtsstijfheid in de ochtend etc. Deze patiënten sleepten zich van arts tot arts voort en probeerden jarenlang allerlei mogelijke (natuurgeneeskundige) therapieën  uit, zonder daar helaas veel baat bij te hebben gehad. 

52% van de gevallen van depressies die antidepressiva-ongevoelig zijn, blijken achteraf te maken te hebben met hypothyreoïdie. Depressies na de zwangerschap zijn typisch een gevolg van de schildklierproblematiek die ontstaat door een disbalans tussen de geslachtshormonen. Zelfs bipolaire depressies en de aanwezigheid van angsten vinden we beschreven als gevolg van een haperende schildklierfunctie. Een heel ander gezichtspunt om emotionele problemen te bekijken... Ook wordt er geschat dat 10% van de carpaltunnel problematiek berust op een haperende functie van de schildklier. 

De schildklier als orgaan is uitermate gevoelig voor veranderingen in het immuunsysteem. Een simpele griep kan al zorgen voor een onderfunctie in de schildklier. Auto-immuunziektes, psoriasis, vitiligo, reuma en allergieën kunnen de werking van de schildklier negatief beïnvloeden. Het enige dat je hier in de regel van merkt, is dat je moeite hebt je gewicht op peil te hebben. Het enige weliswaar, maar wel heel vervelend als je hiermee te kampen hebt.

Enkele veel voorkomende klachten bij hypothyreoïdie zijn: slapheid, vermoeidheid, koude-intolerantie, gewichtsveranderingen, constipatie,  anemie, depressies, menstruatieklachten, schorre stem, droge koude en opgeblazen huid, weinig wenkbrauwharen, gezwollen tong, lage hartslag, vertraagde teruggave van peesreflexen, dunne breekbare nagels, uitdunnend haar en gezichtsvermindering.

Bij hyperthyroïdie zien we weer andere soorten symptomen, alhoewel er ook een overlap kan zijn. Hierover de volgende keer meer!load imagesPraktisch

Wil je meer over de werking van de schildklier weten? Schrijf je dan in voor het Schildklierwebinar! Deze wordt op donderdag 11 december (van 19.30 – 21.30 uur) door René Martina gegeven. Hij is een van de absolute experts op hormonaal gebied.

Voor slechts € 49, kan jij je inschrijven. Of je nu zelf met schildklierproblemen worstelt of hier beroepsmatig mee te maken hebt: in beide gevallen ben je welkom.

Je inschrijving is definitief als je voor 1 december a.s. betaalt en een mailtje aan Jenny (contact@jennybor.com) hebt gestuurd.  Vermeld hierin je naam, email-adres en dat het je deelname aan het schildklierwebinar van 11/12 betreft. Telefonisch reserveren kan ook: 06-54242179. 

Je kunt € 49,- overmaken op naam van: Jenny Bor te Voorschoten.
BTW-nummer: NL175195304B01

KvK-nummer: 53742192
IBAN: NL95RABO0366113690
BIC: RABONL24

Een paar dagen voor aanvang van het webinar krijg je een bevestigingsmail toegestuurd met daarin de link voor het webinar.

Hopelijk tot 11 december!

Trainer: René Martina * www.renemartina.com *
Organisatie: Jenny Bor * www.LaBorEvents.nl *load images

René Martina – Consultant, Trainer & Natuurgeneeskundig Therapeut


René Martina heeft 30 jaar ervaring in de natuurgeneeswijzen en richt zich onder meer op advisering en trainingen op het gebied van Leadership en Values. Qua gezondheidsconsulten focust hij zich op de vraag wat de reden is dat mensen ervoor ´kiezen´ om bepaalde ziektes in hun leven te manifesteren. De antwoorden hiervan vinden we in het onderbewuste. Hij onderzoekt altijd hetgeen dat achter het zich manifesterende symptoom zit. Door zijn vroegere werkervaring met krachtsporters (BodyBuilding, gewichtheffen, atletiek) ging er een wereld voor hem open op het gebied van het gebruik van (natuurlijke) hormonen die lichaamsprestaties kunnen verbeteren. René heeft zich daarna ook verdiept in Rejuvenation en de Psycho-endocrinologie  (de relatie tussen hormonen en psyche). Hij heeft een periode in de Perfect Age klinieken van Robert Schumacher gewerkt op het gebied van voeding en Rejuvenation.  Zie zijn website voor een volledig  beeld."Everything happens for a reason and
that reason is the hormones"
Klik hier als je geen mail meer wilt ontvangen.

Jenny Bor
Voorschoten
Netherlands

+31654242179
contact@jennybor.com
www.jennybor.com