Klik hier als de mail niet duidelijk wordt weergegeven.
load images

Eat Yourself Healthy Mail - 26 juni 2014

Omdat in de praktijk blijkt dat een aanzienlijk deel van de ‘groene smoothie drinkers’ toch vaak weer op dezelfde recepten terugvallen, ben ik begonnen met het verzamelen van enkele smoothierecepten op mijn website. Op deze manier kan je wat meer variatie aanbrengen en de dagelijkse afwisseling zorgt ervoor dat het geen opgave wordt en groene smoothies aantrekkelijk voor je blijven als onderdeel van je leven. De komende periode zal ik de site regelmatig up-daten met een nieuw recept. Mocht je zelf een lekkere smoothie bedacht hebben waarvan je denkt dat die bij anderen ook in de smaak valt, hoor ik het recept natuurlijk heel graag (als je dat wilt, zal ik jouw naam & eventueel website bij het recept vermelden). Doe hier wat inspiratie op!
Superfoods in je dagelijks leven
Halverwege november verschijnt de Nederlandse versie van het boek ‘Superfoods in je dagelijks leven – waarom God geen fastfood eet’ van Thorsten en mij.  In dit boek omschrijven wij onze zienswijze op voedingsbewustzijn en bijna 50 van de belangrijkste Superfoods die er wat ons betreft bestaan. Van elk Superfood omschrijven we de herkomst, de gezondheidsvoordelen, hoe het toe te passen is en bij elk Superfood vind je een makkelijk te bereiden recept: meestal een smoothierecept. Echt een onmisbaar boek (met ringbandspiraal!) voor in de keuken, maar ook op de bank of op je bureau, van een bewuste en gezonde eter. Wij zullen de eerste 50 bestelde exemplaren persoonlijk signeren (de reeds gedane voorbestellingen vallen hier ook onder). Via deze link kan je alvast een aantal pagina’s van het boek bekijken. Voorbestellen kan hier! De kosten van het boek bedragen € 19,90, dit is exclusief verzendkosten.  Je ontvangt na je bestelling het boek, samen met de factuur, zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Uiteraard kan je het ook altijd bij je boekhandel of via bol.com verkrijgen. Op de therapeutenbeurs van 9 en 10 november kan je ‘m ook verkrijgen bij de stand van Uitgeverij Akasha.
Superfoods webshop
Nadat onze Superfoods webshop al enkele jaren in de Duitstalige versie bestaat, kunnen we nu ook eindelijk vieren dat Nederlandstalige versie de lucht in is! Je vindt hier alle producten die in het Superfoods boek beschreven staan en bijvoorbeeld ook keukenapparatuur voor de groene keuken. Je kunt er  via mijn website www.jennybor.com heen: rechtsboven bij het knopje ‘Superfoods Shop’ of je kunt er direct naar toe surfen.  Omdat we zo blij zijn dat we nu ook de Nederlandse klanten beter kunnen bedienen, hebben we besloten een korting van 10% korting op het totale aankoopbedrag te geven bij bestellingen die tot eind van de maand – dus tot en met donderdag 31 oktober! – worden gedaan. Als je hier gebruik van wilt maken, kan je bij het vakje opmerkingen ‘Joepie, 10% korting’ invoeren en dan zullen wij dit op de factuur in orde maken. Dit geldt alleen voor de Superfoods en niet voor de andere producten, boeken en/of cd’s.

Er komt gelukkig steeds meer informatie naar buiten over het belang van vitamine D. Vitamine D leek lange tijd een ondergeschoven kindje, ik ben dan ook blij dat steeds meer mensen inzien dat het een onmisbare vitamine -  in feite een prohormoon – is en dat er steeds meer over bekend wordt gemaakt. Ik zal in deze mail uitleggen waarom het handig is om tekorten te voorkomen, hoe je het kunt herkennen, wat een optimaal niveau is, hoe je dat kunt verkrijgen en waar een optimaal niveau vitamine D goed voor is.


Wat is vitamine D precies?

Vitamine D is een prohormoon dat uit een cholesterolreactie op de huid wordt gevormd na blootstelling aan de zon. We maken het (voor een groot deel) zelf in de huid aan als je regelmatig in het zonlicht komt. Voldoende cholesterol is noodzakelijk om vitamine D te kunnen produceren. Laat vetten dan ook een substantieel onderdeel van je voeding zijn. Niet de ongezonde transvetten uiteraard maar een combinatie van Omega 3, 6 en 9 vetzuren en een deel verzadigde vetzuren. Vitamine D is belangrijk bij veel processen in het lichaam, zoals bij de botstofwisseling, het immuunsysteem, de hersenfunctie en de spierfunctie.
60-100% van de ouderen in Amerika en Europa hebben een tekort! Zelfs als ze dagelijks 400 IE (Internationale Eenheden) innemen. Dit is een gangbare advieseenheid  maar duidelijk niet voldoende om tekorten op te heffen.

Vitamine D is een antagonist met vitamine F, wat wil zeggen dat ze in een tegengesteld ritme samenwerken. Waar vitamine D het calcium vanuit de maag naar het bloed transporteert, zorgt vitamine F er juist weer voor dat calcium vanuit het bloed in de huid terechtkomt. Vitamine F vind je in walnoten, zonnebloempitten, olijfolie en  zaden. Een balans tussen de twee is belangrijk om huidproblemen te voorkomen. Je hebt dus niet alleen vitamine D nodig, maar net zo hard vitamine F. In deze mail concentreer ik me verder voornamelijk op vitamine D.


Optimale bloedwaarde

Over het algemeen genomen is een vitamine D waarde in het bloed tussen de 40 en 70 ng/ml optimaal. Een waarde beneden de 40 ng/ml is laag. Een waarde van 100 ng/ml is hoog en 150 ng/ml is toxisch.
Ng/ml is de waarde die in Nederland wordt gebruikt. In België en in andere landen wordt vaak de afkorting nmol/l gebruikt. Voor de verhouding nmol tot ng moet je ng met 2,5 vermenigvuldigen, voorbeeld: 32 ng/ml = 80 nmol/l (32 x 2,5). Vraag altijd welke waardes het laboratorium gebruikt als je jouw bloed laat testen, in de onder- en bovengrenzen kunnen per laboratorium enige verschillen zitten. Je zal vaak zelf om een bloedtest moeten vragen. 
Als je jouw bloedwaarde van 40 naar 70 wil laten stijgen, zal je 1700 IE per dag moeten slikken. Om vitamine D goed zijn werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat je ook magnesium, vitamine K (vooral uit fruit en groente te halen) en zink tot je neemt.


Kenmerken/verschijnselen van vitamine D tekort

Veel gehoorde klachten bij vitamine D tekort zijn: 
•Moeheid, futloosheid, lusteloosheid
•Chronische pijn
•Gewichtstoename
•Hoofdpijn
•Darmproblemen
•Tandvleesproblemen
•Luchtweginfecties
•Spierkrampen, spierzwakte (vooral schouders en bovenbenen – bijvoorbeeld moeite met traplopen)
•Angstklachten of zelfs angstaanvallen
•Verstoord slaappatroon
•Meer last van infecties

 


Hoe komt het dat zoveel mensen een tekort aan vitamine D hebben?

De redenen voor het massaal voorkomen van een vitamine D tekort zouden verklaard kunnen worden door: 
•De tegenwoordige voorzichtigheid met de zon, het vele gebruik van zonnebrandcrèmes, het vele binnen zitten.
•Diëten met een laag cholesterolgehalte
•Medicijngebruik
•Drinken van veel alcohol
•Leverproblemen die goede omzetting naar vitamine D verhinderen
•Stress: als er teveel cortisol (anti-stress hormoon dat stijgt bij stress) aanwezig is, zijn er minder receptoren vrij voor vitamine D die zich vasthecht aan dezelfde receptoren. Dit zou best een van de voornaamste redenen kunnen zijn.
•Gebrek aan slaap


Wat kan een vitamine D tekort veroorzaken?

Het belang van voldoende vitamine D zal al snel duidelijk worden als je begrijpt dat je bij een chronisch tekort een verhoogd risico hebt op onderstaande ziektes en kwalen:
•Diabetes 2
•Overgewicht
•Kanker
•Auto-immuunziekten
•Osteoporose
•Depressie
•Hoge bloeddruk
•Longziekten
•Hart- en vaatziekten
•Griep
•Gewrichtspijnen
•Osteoporose (doordat calcium en kalk uit de botten worden gehaald om spiegel op peil te houden met als gevolg broze botten)
•Verminderd afweersysteem


Wat heeft invloed op de aanmaak van vitamine D?

Het is in Nederland onmogelijk om van oktober tot en met maart voldoende vitamine D met behulp van zonlicht aan te maken. Dit komt omdat we ver van de evenaar wonen waar minder makkelijk vitamine D wordt aangemaakt. Daarom is het raadzaam om in de winter een hogere dosis te nemen dan in de zomermaanden waarin vitamine D weer  makkelijker wordt aangemaakt. De kans op tekorten aan vitamine D zijn in Nederland beduidend hoger dan een land dat dicht bij de evenaar ligt. Naast de seizoenen, donkerte van de huid en geografische breedtegraad is de aanmaak van vitamine D onder invloed van UV-B licht ook afhankelijk van hoogte (in bergen is meer UV-B straling), zonnebrandcrème (gaat opname en vorming van vitamine D tegen), kleding, leeftijd, luchtvervuiling en cholesterolverlagende medicijnen.


Huidkanker

Zoals gezegd is het belangrijk om regelmatig buiten te komen zónder zonnebrandcrème op. De angst voor huidkanker is er goed ingeslagen. Maar bedenk dat de meeste gevallen van huidkanker voorkomen op plekken waar de zon niet vaak komt en dat mensen die binnen werken juist meer kans hebben op huidkanker dan mensen die buiten werken. Al verschillen de berichtgevingen hierover. Een tekort aan zonlicht is waarschijnlijk twijfelachtiger dan een gezonde dosis zonlicht. Het gebruik van een zonnebank daargelaten! Zonnebrandcrème blokkeert UV-B straling (UV-A niet) die juist nodig is om vitamine D te produceren. Interessant genoeg is het aantal mensen met huidkanker gestegen met het toenemende gebruik van (niet-biologische) zonnebrandcrème.  En is het aantal mensen met kanker, dus niet alleen huidkanker, en auto-immuunziekten (bijvoorbeeld M.S.) hoger in gebieden waar weinig zon schijnt en die verder van de evenaar vandaan liggen.


Waar is vitamine-D goed voor?

Een optimaal niveau van vitamine D is noodzakelijk voor:

 • Sterke tanden
 • Sterke botten
 • Het kan kanker, osteoporose, Diabetes II, hart- en vaatziekten, auto-immuunziektes helpen voorkomen (gezonde voeding moet wel de basis vormen).
 • Spieropbouw
 • Ontstekingsremmende werking tandvlees
 • Aanmaak serotonine, dopamine en endorfinen (nodig om je mentaal goed te voelen en voor een goede nachtrust)


Hoe kun je zelf de waardes optimaliseren?

Gemiddeld heeft een mens 1200 IE per dag nodig. Maar de ‘gemiddelde mens’ krijgt met voeding slechts 200 IE binnen! Door middel van een combinatie van onderstaande tips kan jij je waarde ophogen:

 • Eet een paar keer per week vette vis. Een stuk zalm van circa 150 gram levert al 500 IE op en twee haringen 800 IE. Op de ‘vis- en zon’dagen kan je bijvoorbeeld één vitaminepil (van 1000 IE) slikken en op de dagen dat je niet buiten komt of geen vis eet twee pillen. Je vindt vitamine D ook in eieren (1 ei = 36 IE), lever, boter en rauwe melk, dit zijn echter kleine hoeveelheden.
 • Ga elke dag minimaal ¼-½ uur naar buiten, de zon in als die schijnt. Doe dit zonder zonnebescherming en met ontbloot hoofd en onderarmen/handen.  Zonnebescherming verhindert namelijk de opname van vitamine D. Voorkom dat je verbrandt, hier komt het belang van vitamine F weer ter sprake.
 • Slik minimaal 1000 IE vitamine D3 (cholecalciferol) per dag. Het kan ook in vloeibare vorm (druppels) in worden genomen. Een supplement werkt het beste als het vrij is van gist, suiker, lactose, gluten, conserveerstoffen, synthetische geur/kleur/smaakstoffen en dierlijke bestanddelen. Let op dat je vitamine D3 koopt, dit is de actievere vorm in tegenstelling tot vitamine D2. Een Multivitamine preparaat voldoet niet omdat het maar een kwart van de ADH bevat!
 • Zorg dat je voldoende calcium via je voeding binnenkrijgt zodat vitamine D goed kan worden opgenomen. Eet dus volop groente, noten, zaden, quinoa, zeevruchten, rauwe cacao, peulvruchten en met mate melkproducten (rauwe, biologische melk bijvoorbeeld).


Risicogroepen

In principe kan je in Nederland een hoeveelheid van 1000 IE (= 25 mg) per dag aanhouden (van april tot september). 
In de winter – van oktober tot maart – kan je dit ophogen naar 2000 IE (= 50 mg). 
Deze hoeveelheid van 2000 IE per dag geldt vooral als je tot een van de volgende groepen behoort:

 • 50+’ers (hoe ouder je bent, hoe meer je nodig hebt)
 • mensen met overgewicht (vitamine D3 de neiging heeft om in vetcellen te worden opgeslagen daarom heb je meer nodig)
 • mensen met een donkere huidskleur (die niet bij de evenaar wonen)
 • zwangere dames (erg belangrijk om tijdens je zwangerschap voldoende vitamine D aan je kind door te geven)
 • mensen met een aangetoond vitamine D tekort

Mensen met chronische ziektes of ernstige vermoeidheid kunnen in overleg met hun arts of behandelaar eventueel nog hoger gaan naar 3000 of 4000 IE. Het is zo goed als onmogelijk om jezelf te vergiftigen met een teveel aan vitamine D. Dit speelt pas als je minimaal 200 tabletten (!!) van 1000 IE in zou nemen. Door zonnen is het al helemaal niet mogelijk omdat de melanine (kleurstof die de kleur van je huid bepaalt) die met zonnen wordt aangemaakt de aanmaak van vitamine D weer blokkeert. Laat de synthetische varianten rechts liggen en ga voor de natuurlijke vorm (D3). De supplementen werken het beste als ze bij de hoofdmaaltijd worden ingenomen. Overleg altijd met je behandelaar of arts nadat je de waarde hebt laten meten. En overleg zeker als je nier- of leverproblemen hebt.


Adviezen overheid

Onze overheid loopt nog wat achter op het gebied van aanbevolen hoeveelheden als het gaat om vitamine D. Zij adviseert rond de 500 IE per dag (afhankelijk van leeftijd en omstandigheden) maar daar kan je tekorten nooit mee opheffen en optimale waardes kan je er al helemaal niet mee bereiken. De overheid gaat uit van een ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) die enkel gebrekziektes voorkomt en niets met optimale waardes en het voorkomen van chronische ziektes te doen heeft.

Bepaalde informatie uit deze mail heb ik uit het artikel Vitamine-D en het ritme van de zon van Circadian gehaald.


Over Jenny Bor

Ik ben gediplomeerd hormoon- en voedingscoach en heb vele (internationale) opleidingen gevolgd over onder andere natuurvoeding, Superfoods, hormonen, Evocircadian Coaching en persoonlijke ontwikkeling. Zo begeleid ik mensen die last hebben van overgewicht, hormonale disbalansen, chronische (vage) klachten maar ook bijvoorbeeld extreme moeheid en angsten. Heel veel klachten en hormonale disbalansen zijn door middel van aangepaste voeding en een andere leefwijze goed aan te pakken. Veel vitaminen tekorten zijn te herkennen aan uiterlijke verschijnselen en klachten, iets wat ik dus ook altijd mee zal nemen in een consult. Soms gebruik ik de inhoud en tips van de boeken waar ik co-auteur van ben als leidraad: ‘Programmeer je lichaam op afvallen’ en ‘Superfoods in je dagelijks leven’. Alles bij mij is maatwerk en voor 100% afgestemd op de persoonlijke en gewenste situatie van de cliënt.

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt.


Afstandscursussen


7 juli 2014
Schriftelijke cursus 'Energie van Geld'7 juli 2014
Schriftelijke cursus 'Vitaal-Coach-Project'


_____________________

 


_____________________


Eat Yourself Healthy Box!

 


_____________________


Lees alle Eat Yourself Healthy Mail hier terug


 

_____________________

 

Programmeer je lichaam 
op afvallen

 


_____________________ 

_____________________


_____________________

 

 

Smoothierecepten

 


_____________________

 

 

Stressconsult

 


_____________________

 

 

_____________________
_____________________
_____________________


 

_____________________

Klik hier als je geen Eat Yourself Healthy Mail meer wilt ontvangen. 

Jenny Bor
Voorschoten

www.jennybor.com
contact@jennybor.com