Klik hier als de mail niet duidelijk wordt weergegeven.
load images

Eat Yourself Healthy Mail - 11 juni 2014

Omdat in de praktijk blijkt dat een aanzienlijk deel van de ‘groene smoothie drinkers’ toch vaak weer op dezelfde recepten terugvallen, ben ik begonnen met het verzamelen van enkele smoothierecepten op mijn website. Op deze manier kan je wat meer variatie aanbrengen en de dagelijkse afwisseling zorgt ervoor dat het geen opgave wordt en groene smoothies aantrekkelijk voor je blijven als onderdeel van je leven. De komende periode zal ik de site regelmatig up-daten met een nieuw recept. Mocht je zelf een lekkere smoothie bedacht hebben waarvan je denkt dat die bij anderen ook in de smaak valt, hoor ik het recept natuurlijk heel graag (als je dat wilt, zal ik jouw naam & eventueel website bij het recept vermelden). Doe hier wat inspiratie op!
Superfoods in je dagelijks leven
Halverwege november verschijnt de Nederlandse versie van het boek ‘Superfoods in je dagelijks leven – waarom God geen fastfood eet’ van Thorsten en mij.  In dit boek omschrijven wij onze zienswijze op voedingsbewustzijn en bijna 50 van de belangrijkste Superfoods die er wat ons betreft bestaan. Van elk Superfood omschrijven we de herkomst, de gezondheidsvoordelen, hoe het toe te passen is en bij elk Superfood vind je een makkelijk te bereiden recept: meestal een smoothierecept. Echt een onmisbaar boek (met ringbandspiraal!) voor in de keuken, maar ook op de bank of op je bureau, van een bewuste en gezonde eter. Wij zullen de eerste 50 bestelde exemplaren persoonlijk signeren (de reeds gedane voorbestellingen vallen hier ook onder). Via deze link kan je alvast een aantal pagina’s van het boek bekijken. Voorbestellen kan hier! De kosten van het boek bedragen € 19,90, dit is exclusief verzendkosten.  Je ontvangt na je bestelling het boek, samen met de factuur, zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Uiteraard kan je het ook altijd bij je boekhandel of via bol.com verkrijgen. Op de therapeutenbeurs van 9 en 10 november kan je ‘m ook verkrijgen bij de stand van Uitgeverij Akasha.
Superfoods webshop
Nadat onze Superfoods webshop al enkele jaren in de Duitstalige versie bestaat, kunnen we nu ook eindelijk vieren dat Nederlandstalige versie de lucht in is! Je vindt hier alle producten die in het Superfoods boek beschreven staan en bijvoorbeeld ook keukenapparatuur voor de groene keuken. Je kunt er  via mijn website www.jennybor.com heen: rechtsboven bij het knopje ‘Superfoods Shop’ of je kunt er direct naar toe surfen.  Omdat we zo blij zijn dat we nu ook de Nederlandse klanten beter kunnen bedienen, hebben we besloten een korting van 10% korting op het totale aankoopbedrag te geven bij bestellingen die tot eind van de maand – dus tot en met donderdag 31 oktober! – worden gedaan. Als je hier gebruik van wilt maken, kan je bij het vakje opmerkingen ‘Joepie, 10% korting’ invoeren en dan zullen wij dit op de factuur in orde maken. Dit geldt alleen voor de Superfoods en niet voor de andere producten, boeken en/of cd’s.

´Kan ik met een blender een juice maken?’, ‘Wat is er mis met een blender van € 10,-?’, Kan ik met de Foodprocessor smoothies maken?’, ´Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en een slow juicer?’ ´Waarom is slow juicen zo goed?’…. Zomaar wat vragen die ik af en toe hoor en wat aangeeft dat er enige onduidelijkheid heerst over de specifieke eigenschappen van de verschillende apparaten die vooral in de ‘rauwe’ keuken worden gebruikt. In deze mail tracht ik dan ook de verschillen van een sapcentrifuge, een slow juicer, een blender en een foodprocessor duidelijk te maken zodat jij voortaan het optimale uit je sapje, smoothie, juice of soepje kunt halen.


Blender

 

Een blender is in eerste instantie bedoeld om vloeibare ingrediënten te blenden (oftewel 'mengen', maar dit klinkt stukken minder). Onthoud: een blender is geen mixer! Blenders zijn te koop van € 10,- tot zo’n € 1.500,-, van handblenders tot high speed (de zogenaamde full size) blenders.

Een handblender, die over het algemeen wat goedkoper is dan een standaard blender, is vooral geschikt voor het maken van soep. Hij is heel snel schoongemaakt en je kan het eventueel ook gebruiken om kleinere porties smoothies mee te maken. Mits je het in een hoog glas bereidt. Zo niet, dan stel ik me niet verantwoordelijk voor de ravage die volgt.

De high speed blender, zoals bijvoorbeeld de Vitamix (qua prijs tegenwoordig een middenklasser, qua prestaties een topper) heeft een sterke 1500-watt motor en kan daardoor harde stukken fruit, groente en zelfs noten of pitten blenden. De garantietermijn bij Vitamix – en bij de meeste duurdere blenders – is zeven jaar. Het is altijd handig om hier bij de aankoop op te letten zodat je weet dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. En als dat zich toch voordoet, dan weet je dat je bij eventuele perikelen altijd weer een nieuwe blender of onderdelen krijgt toegestuurd.

In een high speed blender kan je zaden en noten blenden maar je hebt er wel wat vloeibaars bij nodig. Als je alleen droge ingrediënten gebruikt, zal je merken dat de massa aan de zijkant vast gaat plakken en dat het lastig van de wand los te krijgen is. In verband met de vier mesjes is het niet geschikt om bijvoorbeeld groente mee te ‘choppen’ – ja, ook hier houd ik het op de Engelse term. Je loopt namelijk snel het risico dat het puree wordt. Twee mesjes choppen beter, zoals bij de Foodprocessor het geval is.

Een hoge kwaliteit blender geeft tot wel 20.000 omdraaiingen per minuut, wat betekent dat de celwanden van bladgroen open worden gebroken en dit ontlast weer je lichaam. Een duurdere soort zorgt dat alles mooi crèmig wordt, ook als je geen banaan of avocado toevoegt. Wat weer wel noodzakelijk is bij een goedkopere blender om het gewenste ‘smooth’ effect te krijgen. Al zal je bij de goedkopere blenders ondanks dat altijd kleine stukjes blijven behouden en proeven.

Een voordeel van een blender ten opzichte van sapcentrifuge, een slowjuicer en foodprocessor is dat er verschillende standen zijn (bij de Vitamix zelfs 10) waarmee je kunt werken.

Naast (groene) smoothies kan je heel goed dressings maken met de blender. Notenboter kan ook, mits het noten met voldoende olie zijn (bijvoorbeeld macadamianoten) anders moet je zelf olie toevoegen. Verder kan je er ook pudding, soep en shakes mee maken.

In de schenkkan van een (standaard) blender kan behoorlijk wat inhoud in, er hoeft maar een klein gedeelte vanaf de bovenrand vrij te worden gehouden. Dit in tegenstelling tot de foodprocessor waar stukken minder in kan. Het schoonmaken van de blender mag eigenlijk geen schoonmaken worden genoemd, zo snel is dat gedaan.

Het is belangrijk dat je altijd begint met het vloeibare gedeelte (bijvoorbeeld water) en dan pas de vastere ingrediënten toevoegt. Je bouwt het beste op van waterrijk naar vast voedsel – van onder naar boven. Dit om te voorkomen dat de mesjes in de 'massa' vast komen te zitten.

Er zijn ook mini-blenders te koop, die goed geschikt zijn om op reis mee te nemen maar ook als je kleinere porties wilt maken. Dan valt het zelfs te prefereren.

Het grote verschil tussen een smoothie en een juice is dat de vezels in een smoothie behouden blijven. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en het ondersteunt de darmwerking. Bovenal zorgt het voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Er is geen verlies van vezels en vruchtvlees, je gebruikt de hele vrucht. Het lichaam moet zelf harder werken dan bij een juice. Als je gezond bent, zal dat dus geen problemen geven.

Je kunt een smoothie zien als een vloeibare maaltijd. Als je 1 liter smoothie maakt, zeker als je er wat superfoods doorheen doet, kan je dit prima als maaltijd gebruiken. Je kunt het altijd wat dikker maken en het met een lepel eten. Als het niet genoeg verzadigt of als je bijvoorbeeld één glas op hebt en daarna nog trek hebt, zou ik het minimaal 20 minuten voor een vaste maaltijd nemen zodat het alvast kan verteren.

 

Sapcentrifuge


Met een sapcentrifuge maak je een helder sapje/juice. Het sap en de nutriënten van groente & fruit worden gescheiden van de vezels en het vruchtvlees. Hier blijft dus pulp over. Pulp dat je overigens altijd kunt hergebruiken in de (droog)oven of later door je yoghurt kunt mengen. Persoonlijk ben ik er geen fan van maar het behoort zeker tot (een van de vele) mogelijkheden.

De zeef draait rond en zorgt ervoor dat het sap uit de groenten en fruit wordt gehaald. Er zijn verschillende soorten juicers te koop. Die met een omgekeerde zeef heeft een schoner effect omdat de pulp beneden in de afscheidingsbak blijft en niet omhoog komt zoals bij een standaard juicer het geval is. Sommige apparaten hebben zuignappen aan de onderkant waardoor hij niet weg dreigt te bewegen tijdens het juicen. Ideaal. Net als dat sommige apparaten schuimscheiders hebben. Zelf vind ik het een schuimkraag wel lekker, maar dat is een kwestie van smaak. Ik vind het niet storend dat er twee lagen ontstaan, vlak voor het opdrinken (dírect na het bereiden) roer ik het toch nog altijd even door.

Een juice wordt heel makkelijk en snel in je lichaam opgenomen doordat het geen vezels bevat. Er moet flink wat groente en fruit in om één glas sap te verkrijgen. Veel meer dan bij een smoothie. Daarentegen ziet het er mooi helder uit.

Het is vooral heel geschikt als je (snel) energie nodig hebt, een detoxdagje wilt houden of wat gewicht wilt verliezen. Het kan ook helpen bij verteringsproblemen, gevoelige darmen of een lekkende darm, zo krijg je toch nog de benodigde vitaminen en mineralen binnen en ontzie je je lichaam.

Een juice verzadigt minder dan een smoothie, meestal krijg je na 1-2 uur weer trek. Je kunt het dan ook het beste (minimaal 20 minuten) voor een maaltijd nemen, bij voorkeur als ontbijt. Mijn ervaring is dat als ik het niet gelijk ’s ochtends als eerste doe, het er de rest van de dag vaak niet meer van komt. En daarbij worden de nutriënten op je nuchtere maag het beste opgenomen.  Aan de andere kant raad ik altijd aan om ontbijtjes af te wisselen, dus onderzoek en doe vooral wat voor jou goed voelt.

Als je een gevoelige bloedsuikerspiegel hebt, is het handig om na een sapje, vooral als die uit veel of voornamelijk fruit bestaat, iets vasts (met vezels) te eten dat de (fruit)suikers enigszins stabiliseert. Veel mensen met chronische kwalen boeken goede resultaten zodra ze elke dag een verse juice tot zich nemen. Hoe meer (blad)groen er wordt gebruikt, hoe beter de resultaten zijn.

Een sapcentrifuge is niet geschikt om bananen, mango en avocado mee te juicen, hier komt bijna geen sap uit. Belangrijker is nog dat het moeilijk uit de messen te verwijderen is.

Hoe leuk: als je een sapcentrifuge hebt, hoef je fruit en groenterestanten nooit meer weg te gooien. Combineer alles wat je maar hebt aan groentes met wat appel of peer en het smaakt al snel prima en met een beetje mazzel erg lekker. Het is ook ideaal als je weinig tijd hebt omdat je de stukken die je perst niet eerst klein hoeft te snijden, het apparaat kan flink grote stukken hanteren (met schillen en klokkenhuizen en al). Tenzij je een design apparaat hebt met een met een wat kleinere opening. Let dus op de ‘vulopening’ als je een apparaat koopt. Kan daar bijvoorbeeld een appel in zijn geheel in? Als je met snelle stappen snel thuis wilt zijn althans.. Een beetje zen in de keuken kan echter op zijn tijd ook geen kwaad.

Een juice met een sapcentrifuge is kortom snel gemaakt en de materialen zijn snel weer afgewassen. Het enige dat iets meer tijd in beslag neemt, is de schijf schoonmaken. Wat weer tijd scheelt, is als je  in het scheidingsgedeelte (de afvalbak) van tevoren een plastic (boterham)zakje doet zodat je dit niet hoeft schoon te maken. Al is dit natuurlijk weer iets minder milieuverantwoord… Ik zou de onderdelen niet in de vaatwasser zetten, dan koekt het al snel aan en de drempel om de volgende dag een sapje te maken is verhoogd. Voor mij werkt het het beste als de blender helemaal gebruiksklaar staat  ´s ochtends vroeg en niet eerst nog uit de vaatwasser gehaald hoeft te worden. Gewoon direct na het gebruik met de hand afwassen of alles laten weken in heet water en daarna alle onderdelen gelijk weer op hun plek installeren! Nou heb ik makkelijk praten want ik heb geen vaatwasser thuis maar daarvan afgezien.... het werkt écht.

 

 

Slowjuicer

 

Een slowjuicer, zoals bijvoorbeeld de Versapers, valt voor mij ook onder de noemer Sapcentrifuges. Het scheidt net als een sapcentrifuge het sap van de pulp. Het grote verschil met een sapcentrifuge is dat het - hoe verrassend - heel langzaam gebeurt en dat er nauwelijks zuurstof en hitte aan te pas komen waardoor het sap nog helderder is en het maximale qua vitaminen, mineralen en enzymen eruit wordt gehaald. Het gaat dus duidelijk een stap verder. Een slowjuicer perst langzaam en bij een sapcentrifuge wordt er meer gehakt.

Bij een slowjuicer moet je het fruit en de groente in iets kleinere stukken snijden dan bij een sapcentrifuge. Het wordt fijngemalen en er komt nauwelijks energie bij vrij omdat het vergelijkbaar is met de manier waarop wij ons voedsel kauwen. Er is duidelijk over nagedacht op wat voor wijze de smaak- en voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden kunnen blijven. Er komt ook iets meer sap uit dan bij een sapcentrifuge.

In een juice uit een slowjuicer ontstaan geen laagjes, het sap is nog puurder en leeft nog meer dan een ‘gewone’ juice. Er zijn twee soorten slowjuicers; bij het apparaat met 2 persvijzels komt meer vocht vrij dan bij die met 1 vijzel. Die eerste is vooral handig als het hele gezin meedrinkt of als je zelf een grootverbruiker bent. Slowjuicers variëren qua prijs van circa € 200 tot € 1.300,-, die in de laatste categorie (de Angel juicer – wie wil ‘m niet! –) is het absolute roestvrijstalen neusje van de zalm.

Het nadeel van een sapcentrifuge en slowjuicer is dat je het lastig kunt combineren met superfoods, iets dat met een blender weer wel heel goed lukt. Een voordeel is weer dat het geluidsvriendelijker is dan een sapcentrifuge of blender.

 


Foodprocessor

 

Een Foodprocessor heeft enkele overeenkomsten met een blender. Ze kunnen allebei mixen, blenden en choppen maar een foodprocessor kan dit choppen beduidend beter. Een foodprocessor is vooral bedoeld voor droge, harde dingen als fruit en groente. Het is Niet geschikt voor vloeibare recepten.

De omdraaiingen per minuut zijn een stuk langzamer dan van een blender (circa 4000) wat inhoudt dat er minder oxidatie plaatsvindt. Door het S-vormige mesje (met twee snijkanten en geen vier zoals bij de Vitamix) is een Foodprocessor erg geschikt voor het snijden en choppen. Je krijgt in een mum van tijd mooi gesneden stukjes, allemaal in hetzelfde formaat.

De prijs van een foodprocessor is over het algemeen genomen duurder dan een gemiddelde blender, dit komt door de vele componenten die je erbij krijgt (die erg lang meegaan). Door de vele attributen zijn er oneindig veel mogelijkheden. De mesjes zijn lang en daarom blijft alles in beweging, ook als er geen vloeistof, maar alleen maar droge ingrediënten, in zit.

In verband met het open middenstuk is het belangrijk dat je niet boven de maximum-streep komt met het toevoegen van ingrediënten. Wat dat betreft, kan er dus veel minder in dan bij de blender. Gelukkig zijn ze beide voor andere doeleinden geschikt.

Foodprocessors zijn er in vele verschillende maten, varianten, prijzen en groottes te koop.

 

 

Ik heb vrij compact uitgelegd waar de verschillende apparaten toe dienen. Als je alle drie, of vier de apparaten in huis hebt (of misschien van iemand kunt lenen), hoop ik dat je het jezelf gunt om de komende tijd te experimenteren. En dan niet slechts één dagje maar een paar weken of maanden lang. Dan zul je pas merken of iets bij je past of niet. En als je nog geen apparaten in huis hebt, kan je natuurlijk altijd met een goedkope variant beginnen en als het bevalt op een later moment ‘duurder’ gaan. Op websites als Marktplaats en Ebay zijn aantrekkelijk geprijsde (tweedehands) apparaten te verkrijgen.

Zoals je begrijpt, voldoet één apparaat niet voor de verschillende doeleinden. Maar laat het geen excuus zijn om zonder apparaten niet aan de slag te gaan. Ook dan kom je met een bepaalde (keuken)inventiviteit een heel end. Het duurt hoogstens wat langer en het resultaat is misschien niet zo mooi als met professionele apparaten maar het kan zeker wel.

Ik raad aan om de apparaten altijd in het zicht op je aanrecht te laten staan. Misschien oogt het niet zo netjes, maar zodra ze in een keukenkastje belanden, verschuiven de goede voornemens toch vaak ongemerkt weer naar de achtergrond en zo kan het zomaar gebeuren dat het ook weer snel uit je systeem is… Zonde.


In mijn (gratis) download boekje over ‘groene smoothies – voed je cellen en eet je mooier' staat ook nog een en ander over blenders vermeldt. Mocht je die nog niet hebben, dan kan je hem HIER downloaden.


Wil je beginnen met een gezonder leven, maar weet je niet hoe? Ik kan je helpen! Dat kan nog altijd op een super aantrekkelijke en goedkope manier: met de Eat Yourself Healthy Box.

Voor slechts € 59,- krijg je maar liefst de volgende producten met een totaalwaarde van € 120,- thuisgestuurd:

  • Voucher 1 uur Hormoon- en Voedingsconsult t.w.v. € 60,-
  • Voucher t.w.v. € 12,50 voor Superfoodproducten
  • Boek ‘Superfoods in je dagelijks leven’ t.w.v. € 19,90
  • Meditatie-cd ‘Slank Vitaal Gezond’ t.w.v. € 13,95
  • Raw Lovechoc reep
  • Proefzakje gojibessen
  • Proefzakje vanille proteïnepoeder
  • Proefzakje moringathee (10 gram)
  • Pen www.jennybor.com

Het bestellen van de Eat Yourself Healthy Box kan hier

En áls je een Vitamix blender zou willen aanschaffen, staat die hier voor je klaar :-).

Wat het ook wordt.... blend of juice yourself healthy today,

Jenny Bor

 

Afstandscursussen


7 juli 2014
Schriftelijke cursus 'Energie van Geld'7 juli 2014
Schriftelijke cursus 'Vitaal-Coach-Project'


_____________________

 


_____________________


Eat Yourself Healthy Box!

 


_____________________


Lees alle Eat Yourself Healthy Mail hier terug


 

_____________________

 

Programmeer je lichaam 
op afvallen

 


_____________________ 

_____________________


_____________________

 

 

Smoothierecepten

 


_____________________

 

 

Stressconsult

 


_____________________

 

 

_____________________
_____________________
_____________________


 

_____________________

Klik hier als je geen Eat Yourself Healthy Mail meer wilt ontvangen. 

Jenny Bor
Voorschoten

www.jennybor.com
contact@jennybor.com