Klik hier als de mail niet duidelijk wordt weergegeven.
load images

Eat Yourself Healthy Mail - 22 april 2014

Omdat in de praktijk blijkt dat een aanzienlijk deel van de ‘groene smoothie drinkers’ toch vaak weer op dezelfde recepten terugvallen, ben ik begonnen met het verzamelen van enkele smoothierecepten op mijn website. Op deze manier kan je wat meer variatie aanbrengen en de dagelijkse afwisseling zorgt ervoor dat het geen opgave wordt en groene smoothies aantrekkelijk voor je blijven als onderdeel van je leven. De komende periode zal ik de site regelmatig up-daten met een nieuw recept. Mocht je zelf een lekkere smoothie bedacht hebben waarvan je denkt dat die bij anderen ook in de smaak valt, hoor ik het recept natuurlijk heel graag (als je dat wilt, zal ik jouw naam & eventueel website bij het recept vermelden). Doe hier wat inspiratie op!
Superfoods in je dagelijks leven
Halverwege november verschijnt de Nederlandse versie van het boek ‘Superfoods in je dagelijks leven – waarom God geen fastfood eet’ van Thorsten en mij.  In dit boek omschrijven wij onze zienswijze op voedingsbewustzijn en bijna 50 van de belangrijkste Superfoods die er wat ons betreft bestaan. Van elk Superfood omschrijven we de herkomst, de gezondheidsvoordelen, hoe het toe te passen is en bij elk Superfood vind je een makkelijk te bereiden recept: meestal een smoothierecept. Echt een onmisbaar boek (met ringbandspiraal!) voor in de keuken, maar ook op de bank of op je bureau, van een bewuste en gezonde eter. Wij zullen de eerste 50 bestelde exemplaren persoonlijk signeren (de reeds gedane voorbestellingen vallen hier ook onder). Via deze link kan je alvast een aantal pagina’s van het boek bekijken. Voorbestellen kan hier! De kosten van het boek bedragen € 19,90, dit is exclusief verzendkosten.  Je ontvangt na je bestelling het boek, samen met de factuur, zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Uiteraard kan je het ook altijd bij je boekhandel of via bol.com verkrijgen. Op de therapeutenbeurs van 9 en 10 november kan je ‘m ook verkrijgen bij de stand van Uitgeverij Akasha.
Superfoods webshop
Nadat onze Superfoods webshop al enkele jaren in de Duitstalige versie bestaat, kunnen we nu ook eindelijk vieren dat Nederlandstalige versie de lucht in is! Je vindt hier alle producten die in het Superfoods boek beschreven staan en bijvoorbeeld ook keukenapparatuur voor de groene keuken. Je kunt er  via mijn website www.jennybor.com heen: rechtsboven bij het knopje ‘Superfoods Shop’ of je kunt er direct naar toe surfen.  Omdat we zo blij zijn dat we nu ook de Nederlandse klanten beter kunnen bedienen, hebben we besloten een korting van 10% korting op het totale aankoopbedrag te geven bij bestellingen die tot eind van de maand – dus tot en met donderdag 31 oktober! – worden gedaan. Als je hier gebruik van wilt maken, kan je bij het vakje opmerkingen ‘Joepie, 10% korting’ invoeren en dan zullen wij dit op de factuur in orde maken. Dit geldt alleen voor de Superfoods en niet voor de andere producten, boeken en/of cd’s.

Ben jij één van die - steeds groter wordende groep - mensen die moeite heeft met slapen? Duurt het uren voordat je in slaap valt? Of word je regelmatig midden in de nacht wakker? Word je te vroeg wakker en lukt het dan niet meer om in slaap te vallen? Heb je last van een fragmentarisch slaappatroon? Schrik je wakker van je eigen dromen? Heb je trek midden in de nacht, en dan vooral zoete of vette trek? Of misschien ben je wel iemand die pas (ver) na middernacht in slaap valt? Als één van deze scenario’s je in meer of mindere mate ’s nachts letterlijk wakker houdt, hoop ik dat onderstaande tips voor een goede nachtrust je sneller, makkelijker en dieper in slaap zullen doen komen. En je vooral weer met een fit gevoel en zin in de dag laten ontwaken!

Alle tips zijn er op gericht om meer in het natuurlijke ritme van je Zijn te komen zodat je meer balans en evenwicht ervaart. Je hormonen raken daardoor ook meer in (onderling) evenwicht met elkaar. In plaats van de strijd met ze aan te gaan, ga je op deze manier mee op het ritme van je hormonen en op het natuurlijke ritme van dag & nacht. Het ritme waar we ons in deze huidige tijd door onder andere vals licht, wifi-straling, bewerkt eten, weinig buiten zijn, minimaal bewegen en een verlegd dag- en nachtritme constant uit laten halen. Met als gevolg dat we een chronisch hongergevoel hebben, aankomen in gewicht, niet lekker in ons vel zitten, niet bepaald overlopen van energie, angstig raken, negatieve gedachtes hebben en concentratieproblemen ervaren. Om maar even wat te noemen.


Tip 1
Maak je slaapkamer zo donker en stil mogelijk. Zorg dat er geen daglicht of licht van lantaarnpalen of straatverlichting door je gordijnen naar binnen kan komen. Zet het raam of de balkondeur op een kier zodat er de hele nacht genoeg frisse lucht naar binnen komt. Als je in een buurt woont met veel omgevingsgeluiden, kan je eventueel oordoppen (van een goede kwaliteit!) gebruiken.

Tip 2
Zet zo weinig mogelijk spullen in je slaapkamer. Hoe rustiger je slaapkamer is ingericht, hoe meer rust dat in je mind geeft.

Tip 3
Druppel wat pure lavendelolie voor het slapen gaan op je kussen en sprenkel wat op je polsen. Op die manier krijg je gedurende de nacht steeds een zweempje lavendel tot je wat een rustgevend effect geeft.

Tip 4
Ga elke avond, ook in het weekend, zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook weer op hetzelfde tijdstip op.

Tip 5
Zet minimaal 1,5 uur voor het slapen gaan je computer, laptop, tv en smartphone uit zodat het (blauwe) licht in die schermen de melatonine-aanmaak niet zal tegenhouden. Blauw licht houdt je namelijk wakker en belet een goede werking van melatonine [als je hier meer over wilt weten, raad ik het boek Oerritme van Leen Steyaert aan]. Melatonine wordt aangemaakt zodra het duister raakt en is het hormoon dat onder meer de slaap reguleert. Leg geen laptop of mobiel naast je bed gedurende de nacht, houd deze apparaten buiten je gezichtsveld en buiten de slaapkamer.

Tip 6
Dim een paar uur voordat je gaat slapen de lichten, beperk het aantal lichtbronnen en geniet vooral van kaarslicht. Zachter licht zal je melatoninehormoon eerder activeren dan tl-licht.

Tip 7
Luister naar een ontspannende meditatie voor het slapen gaan. Of doe een aantal yoga-oefeningen ter ontspanning. Het intensieve sporten kan je beter voor overdag of vroeg in de avond bewaren omdat je daar juist weer energie van krijgt.

Tip 8
Als je worstelt met het regelmatig wakker worden ’s nachts, kan het zijn dat je last hebt van een instabiele bloedsuikerspiegel. In dit geval is het raadzaam om een eiwitrijke snack te nemen iets later op de avond. Bijvoorbeeld een glutenvrije cracker met een stukje geitenkaas erop.

Tip 9
Beperk het drinken van koffie en thee (ook groene thee) en neem bij voorkeur je laatste kopje voor 15.00 uur ’s middags. De cafeïne in koffie en thee, maar ook in frisdranken heeft een verstorend effect op je hormonen en dus je slaapritme. Vervang af en toe eens je bakje koffie voor een kopje kruidenthee, bijvoorbeeld verse kamillethee. Het spreekt voor zich dat het handig is om daarnaast je alcoholgebruik te vermijden of te beperken.

Tip 10
Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraten (witte pasta, witte rijst, witte suiker, koekjes, chips e.d.) en gluten. Dit zijn stressfactoren voor je lichaam waardoor je nachtrust niet bepaald verbetert. Gluten vind je in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Glutenvrije granen zijn: gierst, haver, teff, boekweit, quinoa, amaranth en mais.

Tip 11
Het is lastig om je gedachten te stoppen als het malen eenmaal begint. Wat je wel kunt doen, is je gedachten sturen. Stuur ze dus de positieve kant op! Wat wil je, wat is je doel, wat wil je bereiken? Vervang je doemscenario’s en gepieker door gedachtes die je blij maken. Je zult zien dat je daardoor sneller en wellicht zelfs met een glimlach in slaap valt.

Tip 12
Zorg dat je minimaal 1 uur per dag buiten bent, weer of geen weer. Maak dagelijks een lekkere bos- of strandwandeling of ga een stuk fietsen. Als je weinig energie hebt, is alleen buiten (in de zon) zitten ook al een hele winst. Daglicht geeft je energie en brengt ook harmonie in de melatonine-cortisol balans. Deze hormonen hebben een wisselwerking op elkaar; cortisol is het daghormoon en melatonine het nachthormoon.

Tip 13
Soms kunnen slaappillen op natuurlijke basis je – tijdelijke – redding zijn. Pillen op basis van passiebloem, citroenmelisse, valeriaan en hop brengen je lichaam tot rust, zorgen voor een goede nachtrust en een uitgerust gevoel. Eventueel kan je, in overleg met je behandeld arts/therapeut, ook een lage dosis natuurlijke melatonine-tabletten gebruiken. Dit neem je ongeveer een uur voor het slapen gaan in en werkt vooral goed bij stress gerelateerde slaapproblemen. Vermijd reguliere slaappillen, deze kunnen een verslavend effect hebben waardoor je uiteindelijk nog verder van huis belandt…

Tip 14
Als je buiten slaapproblemen ook met depressieve gevoelens worstelt, kan een maandkuur van natuurlijke 5-HTP tabletten wellicht iets zijn. Deze bestaan uit een natuurlijk extract van Griffonia zaad. 5-HTP wordt in het lichaam gemaakt van tryptofaan, dit is de basis van serotonine. En melatonine wordt weer gemaakt uit serotonine. Snap je de link met slaapproblemen en het je goed voelen? Vooral in combinatie met een magnesium tablet heeft dit een gunstige werking.

Tip 15
Neem een warme douche of bad voor het slapen gaan en zorg voor een ontspannende en rustige avond. Werk of studeer beter niet teveel ’s avonds en leg de focus op relaxen, voor zover je leven dat toelaat…

Tip 16
Leg de nadruk qua eten op de lunch. Ruil bijvoorbeeld eens diner voor lunch en vice versa. Voor het verteren van een licht avondmaal heb je tenslotte stukken minder energie nodig dan voor een machtig maaltje. Energie die je wonderlijk genoeg ook nodig hebt om in slaap te komen. Een ideaal ontbijt bestaat uit de combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Misschien is een van deze smoothies wel iets voor jou. Je kunt altijd een stukje avocado of wat kokosolie toevoegen voor de ‘goede’ vetten.

Tip 17
Eet zo puur, onbewerkt en gezond mogelijk en combineer dit met enkele Superfoods. Twee superfoods die een goede werking op je stresslevel en daardoor op je slaappatroon hebben, zijn maca en rauwe cacao. Je hebt hier maar heel weinig van nodig. Neem ze bij voorkeur ‘s ochtends in (bijvoorbeeld door je smoothie) en zie het als een onderdeel van je voedingspatroon.


Het zal je duidelijk zijn dat de tips verschillende effecten op je kunnen hebben. Wat voor de één wel werkt, hoeft bij de ander geen enkel effect te hebben. Ik hoop je hoe dan ook een beetje op weg te hebben geholpen naar een betere nachtrust. Uiteraard blijft de informatie op deze manier enigszins beknopt en subtiel. Je weet me te vinden als je dieper op de oorzaak van je slaapproblemen in wilt gaan, weer van een natuurlijk ritme wilt genieten en aan een betere balans van al je hormonen en neurotransmitters wilt werken.

Ik wens je een heerlijke nachtrust toe!

Jenny Bor

 


Citaat uit het boek 'Superfoods in je dagelijks leven':

'De granaatappel wordt al in de Bijbel genoemd en geldt als een van de oudste geneeskrachtige vruchten. In de laatste jaren is vrijwel geen andere plant zo goed door voedings- wetenschappers onderzocht. De granaatappel bevat naast vitamine A, C en E, kalium.....'


_____________________


_____________________


Eat Yourself Healthy Box!

 

_____________________

 

Programmeer je lichaam 
op afvallen


_____________________ 

_____________________


_____________________

Klik hier als je geen Eat Yourself Healthy Mail meer wilt ontvangen. 

Jenny Bor
Voorschoten

www.jennybor.com
contact@jennybor.com