Klik hier als de mail niet duidelijk wordt weergegeven.
load images

Eat Yourself Healthy Mail - 17 maart 2014

Omdat in de praktijk blijkt dat een aanzienlijk deel van de ‘groene smoothie drinkers’ toch vaak weer op dezelfde recepten terugvallen, ben ik begonnen met het verzamelen van enkele smoothierecepten op mijn website. Op deze manier kan je wat meer variatie aanbrengen en de dagelijkse afwisseling zorgt ervoor dat het geen opgave wordt en groene smoothies aantrekkelijk voor je blijven als onderdeel van je leven. De komende periode zal ik de site regelmatig up-daten met een nieuw recept. Mocht je zelf een lekkere smoothie bedacht hebben waarvan je denkt dat die bij anderen ook in de smaak valt, hoor ik het recept natuurlijk heel graag (als je dat wilt, zal ik jouw naam & eventueel website bij het recept vermelden). Doe hier wat inspiratie op!
Superfoods in je dagelijks leven
Halverwege november verschijnt de Nederlandse versie van het boek ‘Superfoods in je dagelijks leven – waarom God geen fastfood eet’ van Thorsten en mij.  In dit boek omschrijven wij onze zienswijze op voedingsbewustzijn en bijna 50 van de belangrijkste Superfoods die er wat ons betreft bestaan. Van elk Superfood omschrijven we de herkomst, de gezondheidsvoordelen, hoe het toe te passen is en bij elk Superfood vind je een makkelijk te bereiden recept: meestal een smoothierecept. Echt een onmisbaar boek (met ringbandspiraal!) voor in de keuken, maar ook op de bank of op je bureau, van een bewuste en gezonde eter. Wij zullen de eerste 50 bestelde exemplaren persoonlijk signeren (de reeds gedane voorbestellingen vallen hier ook onder). Via deze link kan je alvast een aantal pagina’s van het boek bekijken. Voorbestellen kan hier! De kosten van het boek bedragen € 19,90, dit is exclusief verzendkosten.  Je ontvangt na je bestelling het boek, samen met de factuur, zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Uiteraard kan je het ook altijd bij je boekhandel of via bol.com verkrijgen. Op de therapeutenbeurs van 9 en 10 november kan je ‘m ook verkrijgen bij de stand van Uitgeverij Akasha.
Superfoods webshop
Nadat onze Superfoods webshop al enkele jaren in de Duitstalige versie bestaat, kunnen we nu ook eindelijk vieren dat Nederlandstalige versie de lucht in is! Je vindt hier alle producten die in het Superfoods boek beschreven staan en bijvoorbeeld ook keukenapparatuur voor de groene keuken. Je kunt er  via mijn website www.jennybor.com heen: rechtsboven bij het knopje ‘Superfoods Shop’ of je kunt er direct naar toe surfen.  Omdat we zo blij zijn dat we nu ook de Nederlandse klanten beter kunnen bedienen, hebben we besloten een korting van 10% korting op het totale aankoopbedrag te geven bij bestellingen die tot eind van de maand – dus tot en met donderdag 31 oktober! – worden gedaan. Als je hier gebruik van wilt maken, kan je bij het vakje opmerkingen ‘Joepie, 10% korting’ invoeren en dan zullen wij dit op de factuur in orde maken. Dit geldt alleen voor de Superfoods en niet voor de andere producten, boeken en/of cd’s.

Lieve healthy lezer,

Vorige week las ik een artikel over de Temperamentenleer. Deze leer is ooit bedacht door Hippocrates (Griekse arts en grondlegger van de Westerse Geneeskunde) en door onder andere Rudolf Steiner (grondlegger antroposofie) uitgewerkt. De theorie gaat ervan uit dat er in de basis vier verschillende persoonlijkheden, dus temperamenten, zijn. In het stukje dat ik las werd het vertaald naar voedingsadvies: bepaalde voedingsmiddelen kunnen voor de een beter uitvallen dan voor de ander. Niets nieuws natuurlijk, kijk maar naar het bloedgroependieet of de Ayurvedische voedingsleer die ook uitgaan van bepaalde voedingsvoorschriften voor de verschillende 'groepen mensen'. Toch vond ik deze leer interessant genoeg om met jou te delen. Wellicht herken je jezelf in een van de types en kan je met de voedingstips meer in balans raken met de andere (onderdrukte) temperamenten in jezelf. Ik heb deze mail overigens met een kleine knipoog en een vleugje vermaak geschreven, zonder enige intentie tot be(v)oordeling...

Hippocrates ging er in zijn Leer van Humores vanuit dat er balans tussen de vier lichaamssappen zou moeten zijn omdat er anders ziekte zou kunnen ontstaan. Als een van de vier lichaamssappen (bloed, slijm, gele en zwarte gal) overheerst, kon dit volgens hem leiden tot een bepaald karaktertype. De types kunnen met de vier elementen in verband worden gebracht. Rudolf Steiner heeft deze theorie later uitgewerkt door de volgende wezensdelen aan de persoonlijkheidstypes te linken: het fysieke, etherische, astrale en het ik. Calenus (Romeins-Griekse arts 1e eeuw na Chr.) heeft de types verbonden aan de volgende natuurkwaliteiten: warm, koud, droog en vochtig. Er zijn ook theorieën die er seizoenen, uitersten en zelfs levensfases aan koppelen. Het lijkt een onuitputtelijke bron voor diverse theorieën. Uitgangspunt is in alle gevallen de vier persoonlijkheden zoals ze door Hippocrates bedacht zijn.

De vier persoonlijkheden volgens de temperamentenleer zijn:

  • Cholericus; De naam suggereert het al: gal. Gele gal, in dit geval, is het lichaamssap en vuur is het bijbehorende element.
  • Sanguïnisch; Het lichaamssap bloed overheerst hier en het element is lucht.
  • Flegmaticus; Het lichaamssap slijm is hier de dominante factor en staat in verbinding met het element water.
  • Melancholicus; Zwarte gal hoort bij een melancholicus en is verbonden met het element aarde.

Er is in principe altijd een element dat overheerst, maar vaak is het toch een combinatie van persoonlijkheden. Je hebt het allemaal in je, maar niet in dezelfde verhouding. De onbalans kan je verhelpen met een bepaalde wijze van eten waar ik later op terug kom.

De persoonlijkheden zijn het beste in beeld weer te geven, let vooral op het verschil in houding, figuur en loopwijze.

Van links naar rechts:
Cholericus Sanguïnisch Flegmaticus Melancholicus

Op het gevaar af de indruk te wekken teveel in hokjes te denken, wil ik een globale omschrijving van de verschillende types toch niet achterwege laten:

Cholericus: Cholerische types zijn veelal onder (politiek)leiders en machtige figuren te vinden. Zoals je op het plaatje ziet, zit de pas er stevig in, de houding is trots en rechtop en het is een persoon die recht op zijn doel af gaat. Het is iemand die weet wat hij wil, zich niet door anderen laat tegenhouden en veel ambitie en energie heeft. Op een gedreven en vastberaden manier leven zij hun leven, soms ietwat zelfingenomen en weerbarstig. Een valkuil is hun opvliegendheid, ze kunnen snel ontvlammen en boos worden, ondanks dat ze op het oog een rustige indruk wekken... Cholericus betekent niet voor niets driftkop. Het gaat hier om sterke, mannelijke energie. Zou hier een link met testosteron zijn? En zou het kunnen dat bepaalde vrouwen van middelbare leeftijd door een veranderende hormoonhuishouding (verhoudingsgewijs meer testosteron dan in hun vroegere jaren) hier steeds meer naar neigen? Dat ze het vuur in zichzelf (eindelijk) gaan ontdekken? Het zou mij niets verbazen. Net zoals dat er een link met een overactieve bijnier zou kunnen zijn. Dit zijn types die jarenlang onvermoeibaar door kunnen gaan en dan van de ene op de andere dag worden uitgeschakeld door bijvoorbeeld een burn-out.

Sanguïnisch; Aan de tred van lopen, of eigenlijk meer huppelen, zie je al dat dit een licht(voetig) en beweeglijk persoon is, die bijna letterlijk de lucht in ‘danst’. Hij (of zij natuurlijk) is ontvankelijk voor alles dat om hem heen gebeurt, wat goed past bij de snelle, huidige levenswijze. Het zijn flexibele mensen die veel energie hebben maar dit moeilijk kunnen richten. Vaak zijn het geliefde mensen vol zelfvertrouwen die impulsief handelen en reageren. Creativiteit is hen niet vreemd, maar onvoorspelbaarheid en onrustigheid ook niet. De sanguïnische persoon is niet lang geboeid en fladdert vaak van het een naar het ander zonder zich al te veel zorgen te maken. In tegenstelling tot de cholericus is het geen leider maar eerder een volger. Hij is niet stabiel in zijn stemming en kan hierin nogal wisselen. Ook hier zou wel eens het gevaar van een burn-out op de loer kunnen liggen…

Flegmaticus; De flegmaticus heeft een grote liefde voor eten en drinken en een gelijkmatig karakter. Het is een introvert persoon die niet echt veel emoties toont maar wel een gevoelsmatig persoon ís. Hij is betrouwbaar, blinkt echter niet echt uit in passie of levenslust. De loop is langzaam. Hij zal niet impulsief reageren en alles eerst goed van alle kanten bekijken en beschouwen. Het is vaak een stabiele factor in families, groepen of bedrijven. De ogen van een flegmaticus staan vaak zwak, zonder veel uitdrukking. Het kabbelt allemaal wat voort, daarom het element water waar het aan is gelinkt. De flegmaticus kan soms wat gesloten en besluiteloos overkomen. Het is een zachtaardig persoon, sociaal en helpt graag andere mensen. Een rustige, veilige haven in deze hectische wereld.

Melancholicus; Ook de houding van de melancholicus spreekt voor zich… hij heeft vaak een verdrietige blik en loopt langzaam met de blik naar de grond gericht. Het is net als de flegmaticus een introvert persoon die niet graag op de voorgrond treedt en een hekel aan onverwachtse gebeurtenissen heeft. De melancholicus is graag alleen  en geniet van zijn eigen gezelschap. Hij houdt van diepgang, van feitjes en heeft een gebrek aan zelfvertrouwen. Er is een neiging tot somberheid en soms zelfs tot depressie. Het is een bescheiden persoon met oog voor details en zonder pretenties. De melancholicus wordt geplaagd door (zelf) kritiek en soms door het afgesneden zijn met zijn eigen gevoel. Melancholici blinken niet uit in het tonen van hun enthousiasme.


Hoe kunnen de overheersende kenmerken op het gebied van voeding en levenswijze geblust of getemd worden?

Cholericus: Drink volop water en eet veel fruit en groente. Wees zuinig met suiker, snelle koolhydraten en cafeïne. Doe regelmatig aan meditatie en breng regelmatig tijd in de natuur door (bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen). Kies voor de ‘goede’ vetten als omega 3, 9 en verzadigd vet. Beperk omega-6 vetzuren. Snack eens iets waar rauwe cacao in zit. Geniet van een licht ontbijt en wees matig met zout. Beperk rood vlees.

Sanguïnisch; Het is belangrijk om op aarde te landen en dat kan door meer geconcentreerd voedsel te eten en niet teveel suiker en (trans)vet te nuttigen. Neem uitgebreid de tijd om je maaltijd te bereiden en nog meer tijd om hier met al je aandacht van te genieten. Stop met multi-tasken en richt je voortaan nog maar op 1 ding tegelijk. Eet veel salades, vermijd transvetten en beperk de snelle en geraffineerde koolhydraten. Beperk je suikerinname en eet veel groente en fruit.

Flegmaticus; De flegmaticus mag wel een beetje worden aangeslingerd. Eet pittige dingen (bv ui, knoflook, kruiden) en weinig zuivel. Eet meer groen (ook rauw), begin de dag eens met een groene smoothie en maak ook af en toe eens een verse juice van diverse groente en fruit. Eet veel goede vetten, volop groen en verkoelende voeding. De stofwisseling van een flegmaticus is niet heel snel, het is dus belangrijk om de insulinegevoeligheid te behouden door zo puur mogelijk te eten en volop eiwitten te nuttigen.

Melancholicus; Leg de nadruk op warm eten – verwarming is hier echt letterlijk nodig - en nuttig niet teveel gekoeld eten. Ook mogen melancholische mensen meer fruit en bladgroenten tot zich nemen. Beweging is erg belangrijk voor de melancholicus. Wees voorzichtig met suiker omdat je daar gevoelig op kan reageren. Beperk ook pure & snelle koolhydraten in verband met een schildklier die de neiging heeft traag te werken. Drink veel water!


Op het plaatje hieronder zie je hoe de persoonlijkheden schematisch zijn ondergebracht en hoe er een onderverdeling in introvertheid en extravertheid is gemaakt. De melancholische en flegmatische types vallen onder de introverte categorie en de cholerische en sanguïnische types kunnen als extraverte persoonlijkheden worden bestempeld. Een combinatie van een cholerische en melancholische persoonlijkheid zou voor emotionele onstabiliteit staan en een combinatie van een flegmatische en sanguïnisische persoonlijkheid staat volgens Eysenck (Engels psycholoog) garant voor emotionele stabiliteit. Ook dit is in de praktijk minder zwart/wit dan hier geschetst.

Toch klopt het aardig als ik in mijn eigen omgeving kijk. Voor mij is het dan ook zeker van toevoegde waarde om deze ‘tool’ in mijn praktijk toe te passen. Het is nou eenmaal zo dat voedingsmiddelen per persoon enorm verschillend kunnen vallen. Het belangrijkste is dat je zelf leert voelen wat je lichaam nodig heeft. Heel veel mensen voelen intuïtief al aan dat een ijskoude smoothie op de nuchtere maag geen goed idee is en neigen meer naar een warm havermout ontbijtje met daarin wat superfoods. Dit kunnen zomaar de melancholische persoonlijkheden zijn. En anderen kunnen geen genoeg krijgen van een koud drankje op zijn tijd. De cholericus wellicht die letterlijk zijn eigen brandje blust? Wie zal het zeggen. Waar je ook naar neigt, ik hoop dat je er iets mee kunt en wens je een uitgebalanceerd temperament toe!

 

Als je hier meer inzicht en tips over zou willen hebben, ben je van harte welkom voor een persoonlijk consult en help ik je graag om de temperamenten in jezelf in balans te brengen. Omdat ik de lente in mijn hoofd heb en jou een zo healthy mogelijk leven toewens, krijg je 20% korting op een consult als je vóór 21 maart a.s. een afspraak met mij maakt.


Healthy Groet,
Jenny Bor

AGENDA


14 april 2014
Schriftelijke cursus 'Energie van Geld'14 april 2014
Schriftelijke cursus 'Vitaal-Coach-Project'12-14 september 2014
Bewust-Gelukkig-Slank Coachopleiding

 

_____________________

  

_____________________

 

Download hier het artikel ´Vijf tips die je moet weten over hormonen in relatie tot overgewicht´!

 

_____________________

 


Citaat uit het boek 'Superfoods in je dagelijks leven':

'De superpaddenstoel Reishi is ronduit de beste immuunbeschermer en wordt terecht beschouwd als de koning onder de vitale en geneeskrachtige paddenstoelen. Reishi is de Japanse naam voor Ganoderma lucidum. Hij wordt ook wel 'de paddenstoel van onsterfelijkheid' genoemd. Al meer dan 2000 jaar wordt hij.....'


_____________________


_____________________


Eat Yourself Healthy Box!

 

_____________________

 

Programmeer je lichaam 
op afvallen


_____________________ 

_____________________


_____________________


_____________________

 

_____________________

Klik hier als je geen inspiratiemail meer wilt ontvangen. 

Jenny Bor
Voorschoten

www.jennybor.com
contact@jennybor.com