Klik hier als de mail niet duidelijk wordt weergegeven.
load images

Inspiratiemail december 2013

Omdat in de praktijk blijkt dat een aanzienlijk deel van de ‘groene smoothie drinkers’ toch vaak weer op dezelfde recepten terugvallen, ben ik begonnen met het verzamelen van enkele smoothierecepten op mijn website. Op deze manier kan je wat meer variatie aanbrengen en de dagelijkse afwisseling zorgt ervoor dat het geen opgave wordt en groene smoothies aantrekkelijk voor je blijven als onderdeel van je leven. De komende periode zal ik de site regelmatig up-daten met een nieuw recept. Mocht je zelf een lekkere smoothie bedacht hebben waarvan je denkt dat die bij anderen ook in de smaak valt, hoor ik het recept natuurlijk heel graag (als je dat wilt, zal ik jouw naam & eventueel website bij het recept vermelden). Doe hier wat inspiratie op!
Superfoods in je dagelijks leven
Halverwege november verschijnt de Nederlandse versie van het boek ‘Superfoods in je dagelijks leven – waarom God geen fastfood eet’ van Thorsten en mij.  In dit boek omschrijven wij onze zienswijze op voedingsbewustzijn en bijna 50 van de belangrijkste Superfoods die er wat ons betreft bestaan. Van elk Superfood omschrijven we de herkomst, de gezondheidsvoordelen, hoe het toe te passen is en bij elk Superfood vind je een makkelijk te bereiden recept: meestal een smoothierecept. Echt een onmisbaar boek (met ringbandspiraal!) voor in de keuken, maar ook op de bank of op je bureau, van een bewuste en gezonde eter. Wij zullen de eerste 50 bestelde exemplaren persoonlijk signeren (de reeds gedane voorbestellingen vallen hier ook onder). Via deze link kan je alvast een aantal pagina’s van het boek bekijken. Voorbestellen kan hier! De kosten van het boek bedragen € 19,90, dit is exclusief verzendkosten.  Je ontvangt na je bestelling het boek, samen met de factuur, zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Uiteraard kan je het ook altijd bij je boekhandel of via bol.com verkrijgen. Op de therapeutenbeurs van 9 en 10 november kan je ‘m ook verkrijgen bij de stand van Uitgeverij Akasha.
Superfoods webshop
Nadat onze Superfoods webshop al enkele jaren in de Duitstalige versie bestaat, kunnen we nu ook eindelijk vieren dat Nederlandstalige versie de lucht in is! Je vindt hier alle producten die in het Superfoods boek beschreven staan en bijvoorbeeld ook keukenapparatuur voor de groene keuken. Je kunt er  via mijn website www.jennybor.com heen: rechtsboven bij het knopje ‘Superfoods Shop’ of je kunt er direct naar toe surfen.  Omdat we zo blij zijn dat we nu ook de Nederlandse klanten beter kunnen bedienen, hebben we besloten een korting van 10% korting op het totale aankoopbedrag te geven bij bestellingen die tot eind van de maand – dus tot en met donderdag 31 oktober! – worden gedaan. Als je hier gebruik van wilt maken, kan je bij het vakje opmerkingen ‘Joepie, 10% korting’ invoeren en dan zullen wij dit op de factuur in orde maken. Dit geldt alleen voor de Superfoods en niet voor de andere producten, boeken en/of cd’s.

Hoe zit het ook alweer met vetten?

De titel geeft het al aan… er heerst, in mijn omgeving althans, nogal wat onduidelijkheid over het fenomeen ‘vetten’. Veel mensen vermijden ze angstvallig omdat ze niet beter weten. Terwijl als ze beter zouden weten, zouden beseffen dat de goede vetten juist onmisbaar zijn in een uitgebalanceerd eetpatroon en een perfecte energiebron vormen. Daarnaast spelen vetten een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en zorgen ze ook voor de aanmaak van bepaalde hormonen. Vetten beschermen je organen omdat die zijn omgeven door vetweefsel en het is ook een oplosmiddel voor verschillende in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K). Vet is kortom onmisbaar.

Vetten zijn onder te verdelen in verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren kan je herkennen aan de vaste vorm in onverwarmde toestand. Ze zijn te splitsen in dierlijke verzadigde vetzuren, zoals: zuivel, boter, vet rundvlees en eieren. En je hebt de plantaardige verzadigde vetzuren zoals kokosolie, cacaoboter, palmolie, macadamiaolie en ghee.  In verband met de kleine chemische structuur zorgt verzadigd vetzuur niet voor overgewicht. Het wordt namelijk direct als brandstof in het bloed gebruikt (mits je uiteraard niet overdrijft). Als je eten verhit of bakt, kan je dat het beste in verzadigd vet doen omdat het niet oxideert. Geoxideerd vet in je lichaam moet je zien te voorkomen omdat het zich als een vrije radicaal gedraagt en dan zijn er weer antioxidanten (bv rauwe cacao) nodig ter neutralisering. Verzadigd vet is trouwens ook erg belangrijk voor de botopbouw.

Onverzadigd vetzuur is op te delen in meervoudige onverzadigde vetzuren en enkelvoudige onverzadigde vetzuren. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn de Omega-9 vetzuren. Deze plantaardige bronnen kun je vinden in bijvoorbeeld: oliezuur in olijfolie, olijven, sesamolie, raapzaadolie, amandelen, cashewnoten, hazelnoten en  avocado. Deze groep is niet essentieel, wat inhoudt dat je lichaam het zelf kan aanmaken. De inname hiervan is dus minder belangrijk dan die van de meervoudige onverzadigde vetzuren. Omega-9 staat bekend om het testosteronboostende effect (mannen!).

De meervoudig onverzadigde vetzuren groep is onder te verdelen in Omega-3 en Omega-6.  Het verschil tussen Omega-3 en Omega-6 zit ‘m voornamelijk in het feit dat Omega-3 ontstekingsremmend werkt en Omega-6 ontstekingsbevorderend. Het één is niet slechter dan het ander, ze zijn beide nodig maar wel in de juiste verhoudingen, ongeveer 1:2 of 1:3 (omega 3:6). Tegenwoordig gaat de verhouding bij veel mensen echter al richting de 1:20! Dit omdat Omega-6 (linolzuur) in heel veel bewerkte producten zit, en bijvoorbeeld in: margarine, zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie en noten. Omega-6, wat stukken goedkoper is dan Omega-3,  is een echte dikmaker. Vroeger werd dit voornamelijk in de herfst gegeten om zo de winter door te kunnen komen, nu is het  - eigenlijk tegen de natuurritmes in - het hele jaar in overvloed beschikbaar. Omega-3 hoort van oorsprong bij de zomer. Omega-6 krijg je in principe vanzelf meer dan genoeg binnen omdat het in zoveel producten is verwerkt.  Goede bronnen van Omega-6 zijn sesamolie, tarwekiemolie, vlees van een grasetende koe en plantaardige vetten/olie. Een overschot aan Omega-6 staat niet alleen in verband met ontstekingen en een verhoogde bloeddruk maar ook met mentale en psychische klachten. Het kan dus bij bijvoorbeeld een depressie de moeite waard zijn om de inname van Omega-6 (drastisch) te verminderen en die van Omega-3 te verhogen.

Goede bronnen van Omega-3 producten zijn: vette vis (dus geen gekweekte vis), lijnzaad, algen, soja, gekiemde zaden, donkere groente, peulvruchten, chiazaad, hennepzaadjes, raapzaadolie, walnootolie, walnoten, hennepzaadolie, grasboter en honing. Vooral vissen in koud water zijn rijk aan Omega-3 vetzuren. Omega 3 is gevoelig voor verhitting dus je kunt hier beter niet in bakken. Teveel Omega-6 en transvetten inname kan de opname van Omega-3 weer tegenhouden, de opname wordt dan vermoeilijkt. Vervang in verband met verontreiniging je vette visje af en toe door een goed, natuurlijk Omega-3 supplement.

Omega-3 en Omega-6 zijn essentiële nutriënten wat betekent dat het lichaam dit zelf niet kan aanmaken. Omega-9 is niet essentieel en kan wel door het lichaam zelf worden aangemaakt, evenals de verzadigde vetzuren.

Bedenk dat Omega-3 en 6 zich niet goed lenen om te verhitten. Het verbrandingspunt ligt veel lager dan dat van verzadigde vetzuren, dus gebruik ze vooral koud en onverhit. Olijfolie (Omega-9) kan eventueel een beetje worden verhit. Maar het beste kan je, zoals aan het begin al vermeld, verzadigde vetten gebruiken als je iets wilt verhitten.
Idealiter gezien is het een mooi streven als je dagelijkse verdeling koolhydraten – vetten – eiwitten: 40-30-30 is. Dus 30% vet en dat weer onderverdeeld naar  ongeveer 50% verzadigde vetzuren, 25% meervoudige onverzadigde vetzuren en 25% enkelvoudige vetzuren.

Welke vetten je absoluut moet zien te vermijden, zijn de transvetten. Dit zijn harde (chemisch bewerkte, onverzadigde) vetten die je onder andere in chocolade, koekjes, gebak en gefrituurd voedsel vindt.  Zij verhogen door de veranderde chemische samenstelling de kans op hart- en vaatziekten en verhogen ook je bloedsuikerspiegel wat uiteindelijk Diabetes in de hand kan werken. Transvet wordt vaak aangeduid met plantaardig vet, transvetzuren, gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd vet of olie. Als je twijfelt, kies dan voor onbewerkte producten waar je het nooit in zult vinden. Voorkom beschadigingen op celniveau door transvetten uit je menu te schrappen!

Hopelijk heeft dit mailtje je wat duidelijkheid op vettengebied gegeven. Als je het niet meer weet maar wel een optimale gezondheid en stofwisseling in een slank hormoonproof lichaam wil, focus dan op de verzadigde vetten, verhit Omega-3 en 6 niet, zorg voor een goede balans tussen alle vetzuren, ga zoveel mogelijk terug naar natuurvoeding en zorg voor voldoende afwisseling zodat er zo min mogelijk tekorten zullen ontstaan.

Vitale Groet,
Jenny Bor
 

Agenda


14 januari 2014
Schriftelijke cursus 'Energie van Geld'14 januari 2014
Schriftelijke cursus 'Vitaal-Coach-Project'29 januari 2014
Ladiesnight met groene smoothies - Spijkenisse11 februari 2014
Groene Superfood Smoothie Workshop - Overveen

 


21-23 februari 2014
Pro Vego Duitsland12-14 september 2014
Bewust-Gelukkig-Slank Coachopleiding 
 

 

Gratis feestdagen boekje van Ralph Moorman om gezond maar toch gezellig de feestdagen door te komen. Ga goed voorbereid de supermarkt in en laat je niet ver(mis)leiden!

 

 

 

Superfoods in je dagelijks leven! Heb jij 'm al thuis?

 

 

Avocado, een goede Omega-9 bron.

Klik hier als je geen inspiratiemail meer wilt ontvangen. 

Jenny Bor
Postbus 3
2240 AA Wassenaar
Netherlands

www.jennybor.com
contact@jennybor.com