Als dit bericht niet goed wordt weergegeven, klik je hier.
load images

Inspiratiemail nr. 6, 9 juli 2013

‘Ik ben hartstikke gezond bezig want ik neem elke morgen een smoothie’.
‘Wat goed! Vertel, wat zit er zoal in?’.
‘Nou, een banaan, een appel, wat aardbeien en een mango’.
Dit is toch best vaak het teleurstellende antwoord dat ik regelmatig krijg op de vraag wat er dan in die betreffende smoothie zit. Natuurlijk is een zelfgemaakte smoothie van enkel fruit te prefereren boven een bakje aardbeien yoghurt met (suikerrijke) cruesli en een glaasje melk. Maar waar het ‘m voornamelijk om gaat bij een groene (!) smoothie is niet zozeer het fruit maar juist het bladgroen.
Blad. Groen. Juist, al het groen dat een vorm van een blad heeft en dat je om je vinger kunt wikkelen. Nu is het niet echt een smakelijk succes als je enkel bladgroen met water zou pureren. Het fruit in een smoothie is dan ook meer bedoeld om de vaak bittere smaak van bladgroenten te camoufleren. Vooral banaan is daar uitermate geschikt voor.
Als je alleen fruit zou nemen, is dat een behoorlijke aanslag voor je alvleesklier, die moet dan heel hard werken om insuline aan te maken om het bloedsuikergehalte weer op peil te krijgen. De vezels in het bladgroen zorgen er voor dat de opname van (fruit)suikers vertraagt wordt waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt en waardoor je bloedsuikerspiegel dus minder schommelt. Dit effect bereik je overigens ook door wat goede vetten in de vorm van kokosolie of avocado aan je smoothie toe te voegen.
‘Waarom bladgroen?’ zul je misschien vragen. Dit heeft te maken met het chlorofyl dat in bladgroen zit. Chlorofyl is de groene kleurstof van de plant, ook wel als vloeibaar zonlicht te beschouwen. Het bevat enorm veel soorten mineralen, vitamines, eiwitten en vezels en is zo ongeveer het meest voedzame voedsel ter aarde. Bladgroen (vooral biologisch) is goed voor je darmflora, het geeft je vitaliteit, het werkt als een spons voor gifstoffen, het versterkt je immuunsysteem en reinigt op celniveau.
Om je te helpen met het maken van een gezonde groene smoothie krijg je vandaag enkele smoothies-voor-dummies tips. Volg deze basisstappen en je lichaam zal je dankbaar zijn als je dag met een groene smoothie begint.
Stap 1: Begin met een deel water (1 of 2 glazen). Het liefst bronwater of gezuiverd water en vermijd water uit plastic in verband met xeno-oestrogenen; dit zijn chemicaliën die de hormonale balans kunnen verstoren. Beter kies je voor water uit glas.
Stap 2: Je doet er een handvol bladgroen bij. Bijvoorbeeld: spinazie, veldsla, boerenkool, groen van radijsjes/wortes, andijvie, paksoi of een donkere slasoort.
Stap 3: een of twee stuks fruit (banaan, appel, peer, aardbei, druiven, blauwe bessen, mango, kiwi, ananas – hoe donkerder, hoe minder suiker er in zit)
Stap 4: Je voegt eventueel wat kruiden toe (munt, basilicum, venkel, dille, peterselie, brandnetel, paardenbloemblad of aloë vera)
Stap 5: Kiemen geven nog wat extra kracht aan je smoothie, zoals: alfalfa, broccoli, radijs, zonnebloem, rode bieten, kikkererwten, kiemenmix.
Stap 6: je eindigt met het toevoegen van een of enkele superfoods als je dat wilt. Denk aan: gojibessen, rauwe cacao, chiazaad, macapoeder, hennepzaadjes, proteïnemix, cashewnoten of moringapoeder.
Zoals ik in mijn vorige inspiratiemail heb geschreven, kan je altijd terugvallen op het ‘kleurprincipe’, dus het maken van smoothies puur op kleur . De smaak is dan altijd goed. Als je op weg wilt worden geholpen met wat basisrecepten kan je via mijn homepage het gratis boekje ‘groene Smoothies – voed je cellen en eet je mooier’ downloaden.
Wil je meer van dit soort praktische tips krijgen en live meemaken hoe ik bepaalde smoothies maak? Schuif dan eens aan bij een groene superfood smoothie workshop die ik regelmatig geef (in heel Nederland).
De eerste (huiskamer) smoothieworkshops aan het einde van de zomer staan alweer gepland. Als je erbij wilt zijn, kan je dat via de mail aan me doorgeven.
Zaterdag 24 augustus van 14.00-16.00 uur - Nuenen
Dinsdag 27 augustus van 20.00-22.00 uur - Scheveningen
Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een workshop bij jou thuis http://www.jennybor.com/diensten/workshop-groene-superfood-smoothies/index.php (of in je bedrijf!) te plannen. Neem gerust contact met me op als dat jou wat lijkt.
Op je gezondheid!
Jenny Bor

‘Ik ben hartstikke gezond bezig want ik neem elke morgen een smoothie’.
‘Wat goed! Vertel, wat zit er zoal in?’.
‘Nou, een banaan, een appel, wat aardbeien en een mango’.

Dit is toch best vaak de teleurstellende uitkomst die ik regelmatig krijg op de vraag wat er dan in die betreffende smoothie zit. Natuurlijk is een zelfgemaakte smoothie van enkel fruit te prefereren boven een bakje aardbeien yoghurt met (suikerrijke) cruesli en een glaasje melk. Maar waar het ‘m voornamelijk om gaat bij een groene (!) smoothie is niet zozeer het fruit maar juist het bladgroen.
De naam zegt het al. Blad. Groen. Inderdaad, al het groen dat een vorm van een blad heeft en dat je om je vinger kunt wikkelen. Nu is het niet echt een smakelijk succes als je enkel bladgroen met water zou pureren. Het fruit in een smoothie is dan ook meer bedoeld om de vaak bittere smaak van bladgroenten te camoufleren. Vooral banaan is daar uitermate geschikt voor.
Als je alleen fruit zou nemen, is dat ook nog eens een behoorlijke aanslag voor je alvleesklier, die moet dan heel hard werken om insuline aan te maken om het bloedsuikergehalte weer op peil te krijgen. De vezels in het bladgroen zorgen er voor dat de opname van (fruit)suikers vertraagt wordt waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt en waardoor je bloedsuikerspiegel dus minder schommelt. Dit effect bereik je overigens ook door wat goede vetten in de vorm van kokosolie of avocado aan je smoothie toe te voegen.

Waarom bladgroen?’ zul je misschien vragen. Dit heeft te maken met het chlorofyl dat in bladgroen zit. Chlorofyl is de groene kleurstof van de plant, oftewel het vloeibare zonlicht. Het bevat enorm veel soorten mineralen, vitamines, eiwitten en vezels en is zo ongeveer het meest voedzame voedsel ter aarde. Bladgroen (vooral biologisch) is goed voor je darmflora, het geeft je vitaliteit, het werkt als een spons voor gifstoffen, het versterkt je immuunsysteem en reinigt op celniveau.

Om je te helpen met het maken van een gezonde groene smoothie krijg je vandaag enkele Smoothies-voor-dummies tips. Volg deze basisstappen en je lichaam zal je dankbaar zijn als je de dag met een groene smoothie begint.

Stap 1: Doe eerst wat water (1 of 2 glazen) in de blender. Het liefst bronwater of gezuiverd water en vermijd water uit plastic flessen in verband met xeno-oestrogenen; dit zijn chemicaliën die de hormonale balans kunnen verstoren. Je kunt dan beter voor water uit glazen flessen kiezen.

Stap 2: Je doet er een handvol bladgroen bij. Bijvoorbeeld: spinazie, veldsla, boerenkool, groen van radijsjes/wortels, andijvie, paksoi of een donkere slasoort.

Stap 3: Een of twee stuks fruit (banaan, appel, peer, aardbei, druiven, blauwe bessen, mango, kiwi, ananas – hoe donkerder, hoe minder suiker er in zit). Let op bij candida en Diabetes!

Stap 4: Je voegt eventueel wat kruiden toe (munt, basilicum, venkel, dille, peterselie, brandnetel, paardenbloemblad of aloë vera).

Stap 5: Kiemen geven nog wat extra kracht aan je smoothie, zoals: alfalfa, broccoli, radijs, zonnebloem, rode bieten, kikkererwten, kiemenmix.

Stap 6: Je eindigt met het toevoegen van een of enkele Superfoods als je optimaal profijt van je smoothie wilt hebben. Denk aan: gojibessen, rauwe cacao, chiazaad, macapoeder, hennepzaadjes, proteïnemix, cashewnoten of moringapoeder.

Zoals ik in mijn vorige inspiratiemail heb geschreven, kun je altijd terugvallen op het ‘kleurprincipe’, dus het maken van smoothies puur op kleur . De smaak is dan altijd goed.
Als je op weg wilt worden geholpen met wat basisrecepten kun je via mijn homepage het gratis boekje ‘groene Smoothies – voed je cellen en eet je mooier’ downloaden.

Wil je meer van dit soort praktische tips krijgen en live meemaken hoe ik bepaalde smoothies maak? Schuif dan eens aan bij een Groene Superfood Smoothie Workshop die ik regelmatig geef (in heel Nederland).

De eerste (huiskamer) smoothieworkshops aan het einde van de zomer staan alweer gepland. Als je erbij wilt zijn, hoor ik het bij voorkeur via de mail van je.
  • Zat. 24 aug. van 14.00-16.00 uur - Nuenen
  • Din. 27 aug. van 20.00-22.00 uur - Scheveningen
Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een workshop bij jou thuis (of in je bedrijf!) te plannen. Neem gerust contact met me op als dat jou wat lijkt.

Op je gezondheid!
Jenny Bor
 
 

Agenda

15 juli 2013
Schriftelijke cursus Vitaal-Coach-Project


15 juli 2013
Schriftelijke cursus Energie van Geld


24 augustus
Groene Smoothie workshop - Nuenen


27 augustus 2013
Groene Smoothie workshop - Den Haag


5 september 2013
Lezing Zellleuchten boek - Wetter (Dts)


11 september 2013
Groene Smoothie workshop - Rotterdam (besloten)

 

17 september 2013
Superfood Snack Workshop - Delft

 

1 t/m 5 oktober 2013
Intensiv Seminar (Duits) - Noordwijk


11 oktober 2013
Coachopleiding Bewust-Gelukkig-Slank (Duits) - Wetter


23 oktober 2013
Superfood Snack Workshop - Apeldoorn


25 t/m 27 oktober 2013
Schirnertage Darmstadt

 

10 december 2013
Lezing Superfoods boek - Haarlem


Als je deze e-mail (an: unknown@noemail.com) niet meer wilt ontvangen, kun je deze hier opzeggen.

Jenny Bor
Postbus 3
2240 AA Wassenaar
Netherlands

www.jennybor.com
contact@jennybor.com